Ministerul Afacerilor Externe al României se alătură mesajului emis de Preşedintele-în-Exerciţiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau, şi de Secretarul General al OSCE, Helga Schmid, şi îşi exprimă regretul faţă de neîntrunirea consensului pentru extinderea mandatului Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) a OSCE în Ucraina, din cauza opoziţiei Federaţiei Ruse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu toate acestea, MSM îşi va menţine statutul administrativ de operaţiune OSCE pe teren şi va continua să îndeplinească anumite funcţii, inclusiv asigurarea siguranţei şi securităţii membrilor, activelor şi spaţiilor misiunii. România sprijină pe deplin eforturile Preşedinţiei-în-Exerciţiu a OSCE, exercitată de Polonia, de a continua negocierile cu privire la viitorul rol şi prezenţa OSCE în Ucraina”, a transmis, vineri seară, Ministerul deExterne, într-un comunicat de presă.  

Instituţia îşi exprimă recunoştinţa faţă de personalul Misiunii, care şi-a desfăşurat activitatea cu profesionalism şi dedicare, pentru a promova securitatea şi stabilitatea în regiune.  

”Totodată, MAE apreciază în mod particular prestaţia monitorului şef, ambasadorul Halit Cevik, care a contribuit cu profesionalism la activitatea Misiunii, în condiţiile complexe cunoscute. În ultimii opt ani, MSM a jucat un rol crucial în monitorizarea şi informarea imparţială şi obiectivă despre situaţia din teren, precum şi în facilitarea dialogului dintre părţi. Prezenţa MSM a constituit un câştig pentru toate statele participante şi pentru toţi cetăţenii din Ucraina”, a mai transmis MAE:  

Potrivit sursei citate, de la desfăşurarea Misiunii, România a participat cu peste 30 de monitori, iar în momentul evacuării membrilor MSM după lansarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, în MSM erau 34 monitori români. România s-a implicat constant în operaţiunile de evacuare a tuturor membrilor MSM şi a jucat un rol important în ultima etapă a acestora, în condiţii extrem de dificile. 

”România reiterează, şi cu această ocazie, apelul către Federaţia Rusă pentru încetarea imediată a agresiunii armate în Ucraina şi angajarea într-un dialog constructiv”, a mai transmis MAE.  

Misiunea Specială de Monitorizare (MSM) a OSCE în Ucraina şi-a început activitatea la cererea Guvernului Ucrainei, în baza Deciziei 1117 a Consiliului Permanent OSCE, adoptată prin consens de cele 57 state participante OSCE, pe 21 martie 2014. Mandatul MSM se prelungeşte anual, prin consensul statelor participante. 

Cu 1.291 de membri ai Misiunii (814 personal internaţional şi 477 personal naţional), MSM este cea mai mare Misiune a OSCE.   

De la desfăşurarea sa în martie 2014, Misiunea a emis 2.432 de rapoarte zilnice şi 242 de rapoarte speciale.  

Numai în 2021, echipele de monitorizare au efectuat aproape 18.000 de operaţiuni de patrulare şi au facilitat repararea şi întreţinerea infrastructurii civile critice, precum reţele de apă, gaz şi electricitate, de care au beneficiat civilii de ambele părţi ale liniei de contact din estul Ucrainei. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.