Kremlinul minimizează joi importanţa măsurii sale prin care obligă Uniunea Europeană (UE) să-şi plătească facturile la gaze naturale în ruble şi nu în euro, apreciind că este vorba despre o simplă operaţiune de schimb valutar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vladimir Putin anunţa săptămâna trecută că clienţii europeni ai Gazprom au obligaţia să-şi plătească facturile în ruble şi nu în euro sau dolari, o măsură care a fost prezentată drept represalii faţă de sancţiuni impuse Rusiei de către Occident, care a blocat o mare parte a rezervelor ruse de devize, după invazia rusă a Ucrainei.

”În fapt, în ceea ce-l priveşte pe cel care primeşte gaze naturale ruseşti, care plăteşte livrări, nu există nicio schimbare. Ei doar cumpără ruble pentru suma în valută care este prevăzută în contractul” de aprovizonare cu gaze naturale, a subliniat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Rusia rămâne loială obligaţiilor sale contractuale, atât ca volum, cât şi ca preţ”, a anunţat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Olaf Scholz împreună cu consilierii lor au discutat în detaliu despre acest nou sistem de plată miercuri, a precizat Peskov.

Gazele naturale ruseşti sunt cruciale în UE, care încearcă de la începutulnofensivei ruse în Ucraina să găsească mijloace prin care să scape de această dependenţă.

Decizia de a trece la o facturare în ruble permite Rusiei să-şi susţină moneda naţională, afectată de sancţiuni, însă va priva Rusia de devize.

Rusia îşi obligă deja exportatorii - inclusiv Gazpromul - să-şi convertească 80% din cifra de afaceri în ruble.

Aceste măsuri şi o dobândă-cheie de 20% aupermis monedei ruse să se redreseze.

Rubla, care s-a depreciat puternic în urma lansării invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, revine la un nivel apropiat celui dinainte de atac.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.