Doi judecători de la Curtea Supremă britanică ce fac parte din cea mai înaltă jurisdicţie de la Hong Kong şi-au anunţat miercuri demisia, în semn de dezacord faţă de legea securităţii impusă de China în 2020 acestui teritoriu autonomom, o fostă colonie brtancă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am observat o erodare sistematică a libertăţii şi democraţiei în Hong Kong. După impunerea legii securităţii naţionale, autorităţile au făcut ravagii împotriva libertăţii de exprimare, libertăţii presei şi libertăţii de asociere”, denunţă într-un comunicat ministrul britanic de Externe Liz Truss.

”Situaţia a atins un punct critic, în care nu se mai poate ca judecătorii britanici să facă parte din principala Curte din Hong Kong fără să legitimeze opresiunea”, denunţă ea.

Potrivit Acordului care prevede retrocedarea acestei foste colonii britanice Chinei, în 1997, judecători britanici fac parte, de atunci, din Curtea de Apel Final de la Hong Kong, cea mai înaltă jurisdicţie din teritoriul chinez.

Din aceasta fac parte judecători pernsionari din Regatul Unit, Australia sau Canada.

În total, opt dintre cei 12 magistraţi străini nepermanenţi sunt britanici, inclusiv preşedintele şi vicepreşedintele Curţii Supreme britanice, care şi-au anunţat demisia, într-un comunicat separat, care intră în vigoare ”de îndată”.

”Eu am conchis, în acord cu Guvernul, că judecătorii Curţii Supreme nu pot continua să deţină posturi la Hong Kong fără să pară să cauţioneze o administraţie care s-a despărţit de valorile libertăţii politice şi libertăţii de exprimare”, anunţă preşedintele Curţii Supreme britanice Robert Reed.

Robert Reed îşi anunţă plecarrea, dar şi pe a colegului său Patrick Hodge.

El nu precizează dacă ceilalţi judecători britanici intenţionau să demisioneze imediat.

Legea securităţii naţionale, promulgată la sfârşitul lui iunie 2020, în urma unui val de manifestaţii în favoarea libertăţilor, la Hong Kong, prevede pedepsirea unor activităţi separatste, ”teroriste” şi a unor amestecuri externe în acest teritoriu autonom chinez.

Londra a denunţat această lege drept o ”încălcare evidentă” a autonomiei de care beneficia fosta sa colonie şi a decis să lărgească, drept măsură de retorsiune, drepturile la imigraţie şi, la termen, la acces la certăţenia britanică a multor locuitroi ai Hong Kongului.

China a anunţat miercuri că ”deplânge puternic” deciza Regatului Unit de a nu mai avea doi judecători britanici la Curtea Supremă a Hong Kongului din cauza legii securităţii.

”Jucând cartea judecătorilor străini, ea (Marea Britanie) încearcă să critice cu rea-voinţă politicile Chinei în Hong Kong şi să discrediteze dezvoltarea statului de drept la Hong Kong”, apreciază Biroul Comisarulu,i care reprezintă Ministerul chinez de Externe în acest teritoriu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.