Zece ţări europene, printre care se află şi România, au depus, miercuri, la UNESCO, dosarul multinaţional „Transhumanţa, strămutarea sezonieră a turmelor” pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, anunţă Ministerul Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul de elaborare a dosarului de nominalizare a fost coordonat de Ministerul Culturii şi Sportului din Spania, în colaborare cu instituţiile omoloage din Albania, Andorra,  Austria, Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg şi România.

Această nominalizare este extensia elementului „Transhumanţa, strămutarea sezonieră a turmelor” de-a lungul traseelor migratoare în zona mediteraneană şi în Alpi, înscris în anul 2019 în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii de către Austria, Grecia şi Italia.

Depunerea dosarului este rezultatul unei strânse colaborări, începută în anul 2020, între experţi în patrimoniu, profesionişti în domeniul zootehnic, comunităţile purtătoare ale elementului şi asociaţii de păstori transhumanţi din cele 10 ţări, demonstrând, încă o dată, faptul că patrimoniul imaterial aduce împreună, de la nivel local până la nivel internaţional, ţări şi comunităţi, inspiraţi de dorinţa comună de a promova şi salvgarda transhumanţa, elementul împărtăşit de toţi cei implicaţi.

Elaborarea dosarului la nivel naţional a fost realizată printr-o activitate susţinută de cercetare, documentare şi inventariere a elementului, coordonată de Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organismul ştiinţific de specialitate din subordinea Ministerului Culturii. Grupul de lucru a fost format din membri ai Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, cercetători ai Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” şi profesori ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Dosarul va fi evaluat de către Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial la cea de-a 18-a sesiune a sa din noiembrie/decembrie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.