Comisia parlamentară însăcrinată cu anchetarea luării cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021 se pregătea luni să recomande anchetarea penală a unor apropiaţi ai lui Donald Trump, din cauza refuzului acestora de a fi audiaţi în cadrul acestei anchete, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două persoane sunt vizate în această procedură - fostul consilier economic al lui Donald Trump Peter Navarro şi alt consilier al fostului preşedinte, Dan Scavino, însărcinat cu reţele de socializare.

Nici unul şi nici celălalt nu s-au prezentat la audieri în faţa membrilor comisiei, în pofida unor citaţii în acest sens.

La 6 ianuarie 2021, numeroşi susţinători ai lui Donald Trump au invadat Capitoliul, sediul puterii legslative americane, cu scopul de a întrerupe certificarea de către congresmeni a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale americane din 2020.

Dan Scavino este suspectat de faptul că s-a întâlnit cu Donald Trump cu o zi mai înainte, la 5 ianuarie, într-o discuţie despre felul în care să convingă membrii Congresului să nu certifice rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Peter Navarro ”nu a făcut un mister din rolul pe care l-a jucat în manevre vizând răsturnarea rezultatului alegerilor din 2020 şi a evocat susţinerea preşedintelui în aceste planuri”, subliniază şeful anchetei parlamentare, democratul Bennie Thompson.

În cazul în care aleşii recomandă urmărirea penală a lui Dan Scavino şi a lui Peter Navarro, procurorilor federali le revne să decidă dacă să-i inculpe pe cei doi cu privire la o ”tentativă de obstrucţionare a unei anchete a Congresului”.

Comisia urmează să se reunească la ora locală 19.30 (marţi, 1.30, ora României), iar unii dintre membrii acesteia i-ar putea cere Virginiei Thomas, o activistă conservatoare, soţia judecătorului Curţii Supreme Clarence Thomas, să se prezinte la audieri.

Cotidianul The Washington Post (WP) a dezvăluit săptămâna trecută că Virginia Thomas i-a trimis peste 20 de mesaje - în perioada noiembrie 2020-ianuarie 2021 - şefului de cabinet al lui Donald Trump Mark Meadows, în care îl implora să blocheze victoria lui Joe Biden în alegeri.

Comisia - denumită ”6 ianuarie” - a recomandat să fie urmăriţi penal atât fostul şef de cabinet al lui Donald Trump Mark Meadows, cât şi fostul consilier Steve Bannon, din cauza refuzului acestora de a fi audiaţi.

Comisia a anunţat că a audiat peste 500 de persoane în cadrul acestei anchete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.