Ministerul Agriculturii din Grecia a declarat luni că producţia de ulei de floarea-soarelui ar putea fi crescută dacă va fi necesar, producând mai mult pentru consumul casnic, mai degrabă decât pentru biocombustibili, în condiţiile în care preţurile în creştere contribuie la inflaţia record, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până în prezent, Grecia nu are lipsuri de produse alimentare, a declarat ministerul într-un comunicat, în urma unei reuniuni ministeriale prezidate de premier.

Grecia importă ulei de floarea soarelui din Ucraina. Statul elen estimează importurile sale de grâu moale din Ucraina şi Rusia la aproximativ 250.000 de tone, aproximativ 30% din importurile sale totale de grâu.

”Ministrul Agriculturii a remarcat că există întotdeauna posibilitatea creşterii producţiei interne, în timp ce îmbunătăţirea distribuţiei dintre utilizarea biocombustibilului şi cea casnică poate contribui şi mai mult la creşterea cantităţilor disponibile pentru consum”, a spus ministerul, fără a oferi detalii suplimentare.

Guvernul a cerut furnizorilor, cum ar fi supermarketurile şi alţi comercianţi cu amănuntul de alimente, să declare stocurile de produse precum cele de făină, cereale, îngrăşăminte, hrană pentru animale, floarea soarelui şi alte uleiuri vegetale.

Consumatorii s-au repezit să îşi facă provizii, din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, în urma războiului din Ucraina.

Inflaţia anuală de consum din Grecia a accelerat la 7,2% în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, din cauza creşterii costurilor pentru energie, locuinţe şi transport, au arătat datele oficiale.

Grecia a cerut Uniunii Europene să aprobe granturi pentru culturile de grâu moale şi porumb pentru perioada 2023-2027, ca un stimulent pentru fermierii greci.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.