Producătorul danez de bere Carlsberg anunţă luni că a decis să părăsească Rusia şi să scoată la vânzare activităţi importante pe care le desfăşoară în această ţară, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am luat decizia dificilă şi imediată de a viza o vânzare completă a activităţilor noastre în Rusia, ceea considerăm că este lucrul de făcut în contextul actual. Odată finalizată (vânzarea), nu vom mai fi prezenţi în Rusia”, anunţă într-un comunicat grupul.

Gigantul danez - care deţine importanta marcă de bere rusească Baltika dn 2000 - face acest anunţ la câteva ore după o decizie asemănătoare a concurentului său olandez Heineken.

Carlsberg - unul dintre principalii producători de bere din lume - şi-a suspendat la începutul lui martie producţia şi vânzările în Rusia şi a lansat un audit cu privire la viitorul său în această ţară, ale cărui rezultate sunt prezentate luni.

În 2021, grupul a realizat o cifră de afaceri de aproape 870 de milioane de euro în Rusia - reprezentând 13% dintre vânzările sale - şi un profit operaţional de 90 de milioane de euro, reprezentând 9% din profitul său.

Până la vânzarea activităţilor ruse, ”menţinem un nivel redus de activitate, în vederea realizării veniturilor angajaţilor şi familiilor lor”, precizează Carlsberg.

”Orice profit generat în timpul crizei umanitare urmează să fie donat organizaţiilor de ajutor”, anunţă CEO-ul grupului, Cees't Hart.

În urma acestui anunţ, acţiunile Carlsberg au înregistrat o apreciere de aproape 8% la Bursa de la Copenhaga, către ora 13.00 GMT (15.00, ora României), la 884,60 de coroane acţiunea.

După ce a intrat în acţionariat în 2000, Carlsberg a devenit acţionarul majoritar al Baltika, în 2008.

Cele 8.400 de locuri de muncă din Rusia reprezintă aproximativ 20% din numărul total al colaboratorilor grupului, care deţine, în afară de Carlsberg, mărcile Tuborg, Kronenbourg şi 1664.

Sute de întreprinderi şi grupuri internaţionale au anunţat, în ultimele săptămâni - unele în urma unor presuni - o suspendare a activităţilor lor în Rusia sau o retragere treptată din această ţară, din cauza invaziei ruse a Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.