Statele membre G7 apreciază luni că cererea plăţii în ruble a gazelor naturale ruseşti ”nu este acceptabilă” şi arată că preşedintele rus Vladimir Putin se află ”cu spatele la zid”, anunţă ministrul german al Economiei Robert Habeck, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toţi miniştrii (Economiei din statele membre) G7 au căzut de acord asupra faptului că este vorba despre o încălcare unilaterală clară a contractelor actuale (...), ceea ce înseamnă că o plată în ruble nu este acceptabilă”, anunţă Habeck la finalul unei reuniuni virtuale a omologilor săi din G7.

”Cred că trebuie să interpretăm această cerere ca pe faptul că (preşedntele rus Vladimir) Putin este cu spatele la zid”, subliniază el.

Vladimir Putin anunţa săptămâna trecută că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau în euro ale livrărilor de gaze naturale ruseşti către Uniunea Europeană (UE) şi dădea autorităţilor ruse un termen de o săptămână să elaboreze un nou sistem de plată în ruble.

”Cerem întreprinderilor vizate să nu răspundă cererii lui Putin”, anunţă luni Robert Habeck, care cataloghează Rusia drept un ”furnizor nefiabil”.

Prin această cerere, ”tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă”, denunţă ministrl german, a cărui ţară deţine în acest an preşedinţia G7 - din care fac parte Canada, Franţa Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite.

Liderul de la Kremlin a anunţat că această decizie a sa reprezintă o reacţie faţă de o blocare a actvelor Rusiei de către Occident, în cadrul unor sancţiuni impuse Moscovei din cauza invaziei şi Războiului din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.