Mai puţin de jumătate dintre companii (48%) au un plan oficial de răspuns în cazul unui atac ransomware, iar o treime dintre companii s-au confruntat cu o breşă de securitate în ultimele 12 luni. 79% dintre companii rămân preocupate de riscurile de securitate pe care le presupune munca la distanţă, arată un studiu realizat de Thales.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un nou studiu realizat de Thales arată că atacurile cibernetice de tip malware, ransomware şi phishing continuă să afecteze organizaţiile la nivel global. Una din cinci (21%) a avut de-a face cu un atac ransomware în ultimul an, iar 43% dintre companiile vizate au resimţit un impact semnificativ asupra operaţiunilor”, arată raportul Thales Data Threat 2022.

Frecvenţa şi impactul atacurilor ransomware au sporit din cauza folosirii tot mai frecvente a criptomonedelor ca metodă de plată preferată.

Potrivit raportului, o cincime (22%) dintre organizaţii au recunoscut că au plătit sau ar plăti o răscumpărare pentru datele lor. Cu toate acestea, 41% dintre respondenţi au spus că nu intenţionau să modifice bugetul destinat securităţii, chiar şi cu un impact mai mare al atacurilor ransomware.

În plus, mai puţin de jumătate dintre respondenţi (48%) au implementat un plan oficial de răspuns în cazul unui atac ransomware. Sectorul medical era cel mai pregătit, 57% având un plan de răspuns în caz de ransomware. Domeniul energetic se află la polul opus, cu 44%. Ambele sectoare s-au confruntat cu breşe semnificative de securitate în ultimul an.

În 2021, incidentele de securitate cibernetică au rămas la un nivel ridicat. Aproape o treime (29%) dintre companii s-au confruntat cu o breşă în ultimele 12 luni şi aproape jumătate (43%) dintre directorii de departamente IT au recunoscut că nu au reuşit să treacă de un audit de conformitate.

La nivel global, aceştia au indicat atacurile de tip malware (56%), ransomware (53%) şi phishing (40%) drept sursa principală a breşelor de securitate. Gestionarea acestor riscuri este o provocare continuă, aproape jumătate (45%) dintre specialiştii IT raportând o creştere a volumului, gravităţii şi/sau sferei atacurilor cibernetice în ultimul an.

Cloud-ul este din ce în ce mai utilizat. Mai mult de o treime (34%) dintre respondenţi spun că au folosit peste 50 de aplicaţii Software as a Service (SaaS), iar 16% au folosit mai mult de 100 de aplicaţii. Cu toate acestea, 51% dintre directorii de departamente IT recunosc că gestionarea într-un mediu cloud a reglementărilor privind confidenţialitatea şi protecţia datelor este o procedură mai complexă decât în ​​reţelele locale instalate în sediile organizaţiilor.

În plus, utilizarea criptării pentru a proteja datele sensibile este scăzută. Doar jumătate dintre respondenţi (50%) au confirmat că mai mult de 40% din datele lor sensibile au fost criptate, ceea ce reprezentă un risc permanent pentru afaceri.

Munca la distanţă provoacă îngrijorări

Un nou an în care mulţi dintre angajaţi au muncit la distanţă a demonstrat că gestionarea riscurilor de securitate este o provocare importantă pentru companii. În mod îngrijorător, majoritatea companiilor (79%) sunt încă preocupate de riscurile şi ameninţările de securitate pe care le presupune munca la distanţă. Doar jumătate dintre directorii de departamente IT (55%) au raportat că au implementat autentificarea cu mai mulţi factori (MFA), un procent neschimbat faţă de anul precedent.

„Pe măsură ce pandemia continuă să ne afecteze atât în plan personal, cât şi profesional, orice aşteptare de revenire la condiţiile pre-pandemie a dispărut. În timp ce echipele IT din întreaga lume au continuat să se confrunte cu provocări în securizarea datelor, constatările noastre indică faptul că organizaţiile şi companiile trebuie să acţioneze urgent pentru a-şi consolida securitatea cibernetică”, spune Sebastien Cano, vicepreşedinte senior pentru protecţie cloud şi activităţi de licenţiere în cadrul Thales.

Raportul Thales Global Data Threat 2022 s-a bazat pe un sondaj global - realizat de 451 Research, parte a S&P Global Market Intelligence, în ianuarie 2022 şi comandat de Thales – care a inclus peste 2.700 de directori IT. Respondenţii au fost din: Australia, Brazilia, Canada, Franţa, Germania, Hong Kong, India, Japonia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit şi Statele Unite. Organizaţiile reprezentau o gamă largă de industrii, din domenii precum: servicii medicale, servicii financiare, comerţ cu amănuntul, tehnologie, instituţii guvernamentale. Respondenţii au reprezentat companii de dimensiuni diferite, având de la 500 la 10.000 de angajaţi.

Thales (Euronext Paris: HO) este un lider global în tehnologii avansate care investeşte în inovare digitală -  conectivitate, Big Data, Inteligenţă Artificială, securitate cibernetică şi tehnologie cuantică - pentru un viitor care să asigure dezvoltarea societăţilor noastre. Thales are 81.000 de angajaţi în 68 de ţări. În 2021, grupul a generat vânzări de 16,2 miliarde de euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.