Preţul ţiţeiului Brent a crescut vineri cu peste 1%, la peste 120 de dolari pe baril, în timp ce traderii au evaluat impactul unui atac cu rachete asupra unei instalaţii de distribuţie a petrolului din Arabia Saudită şi o posibilă eliberare de petrol din rezervele strategice de către Statele Unite şi alte ţări, transmite Reuter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 1,62 dolari, sau cu 1,4%, până la 120,65 dolari pe baril, iar cea a petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, a închis în urcare cu 1,56 dolari, sau cu 1,4%, la 113,90 dolari pe baril.

Preţurile scăzuseră cu 3 dolari înainte de informaţiile referitoare la atacul din Arabia Saudită.

Ambele valori de referinţă au înregistrat primele câştiguri săptămânale din ultimeletrei săptămâni – preţul petrolului Brent a crescut cu mai mult de 11,5%, iar cel al petrolului WTI a câştigat 8,8%.G

Gruparea Houthi din Yemen a declarat vineri că a lansat atacuri asupra instalaţiilor energetice saudite, iar coaliţia condusă de Arabia Saudită a anunţat că staţia de distribuţie a combustibilului Aramco din Jeddah a fost vizată de un atac, dar că un incendiu produs la două rezervoare de la instalaţie a fost controlat.

Arabia Saudită a declarat că nu îşi va asuma responsabilitatea pentru nicio lipsă de aprovizionare cu petrol pe pieţele globale cauzată de atacurile Houthi asupra instalaţiilor sale petroliere.

Mişcarea Houthi aliniată cu Iranul, care se luptă de şapte ani cu o coaliţie condusă de Arabia Saudită, a lansat rachete asupra instalaţiilor Aramco din Jeddah şi drone la rafinăriile Ras Tanura şi Rabigh, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului militar.

”Piaţa, care evita deja să se aprovizioneze cu petrol rusesc, are un alt motiv de îngrijorare, deoarece atacurile Houthi ar putea afecta producţia Arabiei Saudite”, a declarat Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates din Houston, menţionând că atacurile Houthi devin din ce în ce mai frecvente.

Atacul a avut loc la doar cinci zile după ce grupul Houthi a lansat rachete şi drone la instalaţiile energetice şi de desalinizare a apei din Arabia Saudită, provocând o scădere temporară a producţiei la o rafinărie.

Cu stocurile globale aflate la cel mai scăzut nivel din 2014, analiştii au spus că piaţa este vulnerabilă la orice şoc de ofertă.

Administraţia Biden are în vedere o altă eliberare de petrol din rezerva strategică a SUA care, dacă va fi realizată, ar putea fi mai mare decât vânzarea de 30 de milioane de barili de la începutul acestei luni, a spus o sursă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.