Preţurile petrolului a crescut miercuri cu peste 5%, cotaţia ţiţeiului Brent depăşind 121 de dolari pe baril, perturbările produse în exporturile de ţiţei din Rusia şi Kazahstan prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), din cauza vremii nefavorabile, contribuind la îngrijorările legate de oferta globală limitată, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Situaţia se adaugă la îngrijorările pieţei cu privire la efectul de undă al sancţiunilor severe asupra Rusiei, al doilea mare exportator mondial de ţiţei, după invazia sa din Ucraina.

Conducta CPC este o linie de aprovizionare semnificativă pentru pieţele globale, transportând aproximativ 1,2 milioane de barili de petrol pe zi din Kazahstan, sau 1,2% din cererea globală.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au urcat cu 6,12 dolari, sau cu 5,3%, până la 121,60 dolari, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, au crescut cu 5,66 dolari sau cu 5,2%, până la 114,93 dolari pe baril.

Valorile de referinţă ale petrolului au crescut constant de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu o lună, în ceea ce ea numeşte ”o operaţiune specială”, iar Statele Unite şi aliaţii săi au impus sancţiuni grele asupra acestei naţiuni, perturbând comerţul mondial de petrol.

Rusia exportă între 4 şi 5 milioane de barili de ţiţei în fiecare zi, fiind al doilea mare exportator mondial după Arabia Saudită.

Analiştii au estimări diferite despre cât de mult petrol nu va putea ajunge pe piaţă.

Există un consens tot mai mare că interzicerea de facto a achiziţiilor de petrol ruseşti duce la o întrerupere a aprovizionării cu 2 până la 3 milioane de barili pe zi şi, până când lumea îşi va da seama cum să înlocuiască petrolul rusesc, vom merge mai sus până când va avea loc distrugerea cererii”, a declarat Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates din Houston.

Exporturile de ţiţei de la terminalul CPC al Kazahstanului de pe coasta rusească a Mării Negre s-au oprit complet miercuri, după pagubele cauzate de o furtună majoră şi vremea rea ​​continuă, au declarat un agent portuar şi şeful CPC.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat ulterior că aprovizionarea cu petrol de către CPC ar putea fi oprită complet timp de până la două luni.

Preşedintele american Joe Biden urmează să anunţe mai multe sancţiuni împotriva Rusiei, atunci când se va întâlni cu liderii europeni joi, la Bruxelles, inclusiv la o întâlnire de urgenţă a NATO.

Ţările membre ale Uniunii Europene rămân împărţite cu privire la interzicerea importurilor de ţiţei şi produse petroliere ruseşti, după ce atât Canada, cât şi Statele Unite au declarat că vor interzice importurile din Rusia, iar Marea Britanie a spus că va înceta astfel de achiziţii.

”Dacă exista vreo aşteptare ca războiul să se diminueze, nu este cazul. Vă puteţi aştepta la o mai mare contractare a pieţelor”, a declarat Claudio Galimberti, vicepreşedinte senior de analiză la Rystad Energy.

Stocurile de ţiţei din SUA au scăzut cu 2,5 milioane de barili săptămâna trecută, au arătat datele guvernamentale, în comparaţie cu aşteptările pentru o creştere modestă.

Producţia de ţiţei a rămas constantă, la 11,6 milioane de barili pe zi, pentru a şaptea săptămână consecutiv. Producătorii din Statele Unite au mărit forajele, dar producţia a răspuns lent.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.