Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Human Rights Watch cere Ucrainei să înceteze să exhibe prizonieri ruşi de război, pentru că acest lucru le încalcă drepturile prevăzute de Convenţiile de la Geneva privind dreptul internaţional umanitar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Autorităţile ucrainene este necesar să înceteze să posteze pe reţele de socializare şi mesagerii înregitrări video în care apar militari ruşi pe care i-au luat prizonieri cu scopul de a-i expune publicului, umiliţi şi ameninţaţi”, denunţă într-un comunicat HRW.

”Aceste tratamente la care sunt supuşi  prizonierii de război încalcă protecţia prevăzută de către Convenţiile de la Geneva” privind dreptul internţaional umanitar, subliniază ONG-ul de apărarea drepturilor omului.

Ucraina a difuzat înregistrări video în care apar prizonieri ruşi, iar pe unii i-a exhibat în faţa presei şi i-a obligat să-şi exprime căinţa - o instrumentalizare denunţată, de asemenea, de către Comitetul Internţaional al Crucii Roşii (CICR), care a îndemnat la tratarea cu ”demnitate” a prizonierilor.

”Obligaţia de a proteja prizonierii de război de curiozitatea publicului şi de a-i apăra de intimidări sau umiliri sunt cerute în vederea asigurării unui tratament uman şi protejarea familiilor acestora”, subliniază, citat în comunicat, un consilier juridic al HRW, Aisling Reidy.

Ucraina, atacată de Rusia de la 24 februarie, a implementat o strategie de comunicare masivă şi eficientă - pe reţele de socializare - care se adresează populaţiei ucrainene, populaţiei ruse şi comunităţii internaţionale.

HRW precizează că a scris autorităţilor ucrainene în legătură cu acest subiect la 10 martie şi că aşteaptă, în continuare, un răspuns.

ONG-ul anunţă că a documentat numeroase încălcări ale regulilor războiului şi eventuale crime de război imputabile ruşilor.

”Încălcările comise de către forţele ruse sunt numeroase şi răspândite şi provoacă pagube civililor”, denunţă Aisling Reidy.

”Totodată, Ucraina are în mod clar oblgaţii de respectat, inclusiv tratamentul legal al przonierilor de război”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.