Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, afirmă că propunerea de modificare a Legii Educaţiei privind amnistierea celor care au plagiat doctorate până în anul 2011, este "o naivitate". "Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative. Pe de altă parte, utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare nu face nimic altceva decât să tabloidizeze o temă foarte serioasă, adică să o arunce în derizoriu", susţine el, considerând că majoritatea univesităţilor "au ales calea facilă: tăcerea".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Propunerea de modificare a legii educaţiei pe subiectul doctoratelor, avizată ieri de comisia de specialitate din Parlament, este o naivitate. Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative. Pe de altă parte, utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare nu face nimic altceva decât să tabloidizeze o temă foarte serioasă, adică să o arunce în derizoriu. Nu poţi fi “integru” numai când este vorba despre un oponent, dar să taci când în discuţie este un coleg de partid sau/şi de interese", a afirmat Remus Pricopie.

Potrivit rectorului SNSPA, problema plagiatului "nu va fi niciodată rezolvată daca nu este tratată cu seriozitate de către universităţi şi, evident, de către Ministerul Educaţiei, iar instanţele de decizie pe această temă trebuie să fie 100% independente politic".

"Probabil mai avem de aşteptat până când aceste criterii vor fi îndeplinite, iar un subiect academic va fi tratat şi rezolvat numai cu instrumente academice. Până atunci, o să tot vedem, pe de o parte, propuneri de modificare a legii educaţiei, care mai de care mai aiuritoare, iar, pe de altă parte, un fel de cruciade împotriva unor plagiatori celebri. Evident, ambele variante sunt greşite, dar se întâmplă pentru că universităţile, în marea lor majoritate, au ales calea facilă: tăcerea", a susţinut Pricopie.

USR a reclamat, săptămâna trecută, că un amendament care "ar amnistia" plagiatele făcute înainte de 2011 a fost introdus într-un proiect care vizează educaţia preşcolară în comunităţile defavorizate, iniţiat de un deputat de la minorităţi şi semnat de lideri PSD şi PNL.

"Borfaşi mărunţi, genul pe care istoria nu-i ţine minte nici la notele alea de subsol pe care n-au fost în stare să le pună", afirma vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Barna, despre aceştia.

El adăuga că deputatul USR Andrei Miftode "a fost pe fază şi a sesizat măgăria", dar marţi proiectul ajunge în plen la vot final.

"Ce face amendamentul? Consfinţeşte legislativ teza dragă doctorilor scoşi la fabrica de plagiate: furtul nu era furt, pe vremuri. Ba era tot furt să copiezi zeci sau sute de pagini fără citare şi să le dai drept lucrare de doctorat, măi doctorilor copişti! Românii buni se mobilizează zilele astea cu tot ce pot să-şi ajute semenii aflaţi în nevoie. În vremea asta, borfaşii tot borfaşi: textuleţe de lege cu dedicaţie băgate pe sub uşă, să reparăm CV-ul “prea doctorilor” colegi. Borfaşi mărunţi, genul pe care istoria nu-i ţine minte nici la notele alea de subsol pe care n-au fost în stare să le pună", susţinea Barna.

Ulterior, purtătotul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a anunţat că a propus şi a reuşit să retrimită la comisie proiectul de lege care a introdus un amendament care amnistia pe cei cu doctorate plagiate.

”Am reuşit să întoarcem de la plen la comisie pentru 2 săptămâni proiectul cu amendamentul care amnistia doctorii plagiatori”, a scris Moşteanu pe Facebook. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.