Pandemia covid-19 nu s-a terminat, iar distribuirea vaccinurilor anticovid în lume rămâne ”scandalos de nedreaptă”, avertizează miercuri, într-un comunicat, marcând doi de la apariţia acestui flagel, secretarul general al ONU Antonio Guterres, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bilanţul cel mai tragic al pandemiei a costat sănătatea şi viaţa a milioane de oameni, cu peste 446 de milioane de cazuri în lume, peste şase milioane de morţi confirmate şi nenumărate alte persoane afectate de o deteriorare a sătării sănătţii mentale”, subliniază secretarul general al ONU.

”Mulţumită unor măsuri de sănătate publică fără precedent şi dezvoltării şi desfăşurării extraordinar de rapide a vaccinurilor, numeroase reguni din lume reuşesc să controleze pandemia. Însă ar fi o greşeală gravă să se creadă că ea s-a terminat”, avertizează Guterres.

În acest sens, ”distribuirea vaccinurilor rămâne scandalos de inegală”, iar ”lumea noastră nu-şi poate permite o relansare la două niveluri după covid-19”, subliniază el.

”Producătorii produc 1,5 miliarde de doze pe lună, însă aproape trei miliarde de persoane aşteaptă în continuare primul vaccin”, îşi exprimă indignarea secretarul general al ONU.

Guterres denunţă un ”eşec” din cauza ”decidenţilor politici şi bugetari, care acordă prioritate sănătăţii locuitorilor ţărilor bogate şi nu sănătăii locuitorilor ţărilor sărace”.

Aceasta este o ”reţetă a şi mai multor variante (SARS-CoV-2), a şi mai multor carantine, a şi mai multor suferinţe şi sacrificii în fiecare ţară”, avertizează el.

Antonio Guterres îndeamnă ”să terminăm o dată pentru totdeauna” cu acest ”capitol trist din istoria umanităţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.