Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin cere o naţionalizare a întreprinderilor care şi-au încetat activitatea în Rusia, în urma sancţiunilor impuse de Occident Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, denunţând o ”înjunghiere pe la spate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia analizează ce mijloace are la dispoziţie pentru a răspunde acestor sancţiuni fără precedent, relatează Le Figaro.

Senatorul Andrei Turceak, secretarul general al Consiliului partidului, un apropiat al liderului de la Kremlin, îndeamnă Rusia, într-un comunicat postat pe site-ul formaţiunii, la o naţionalizare a întreprinderilor occidentale care şi-au suspendat activitatea după invazia rusă a Ucrainei.

El denunţă aceste decizii drept ”pur politice”.

Naţonalizarea ”este o măsură extremă, dar nu vom tolera înjunghieri în spate”, denunţă el.

O serie de întreprinderi occidentale şi-au suspendat, în ultimele zile, activitatea în Rusia, ca măsură de retorsiune faţă de invazia Ucranei, între care British Petroleum (BP), Ersnt&Young, FedEx, Ikea sau Maersk.

Acest lucru urmează să afecteze puternic salariaţii ruşi ai acestor întreprinderi şi activitatea economică a Rusiei, estmează Turceak.

Rusia a întors în favoarea sa sancţiunile pe care i le-a impus Occidentul în 2014, când a anexat Peninsula ucraineană Crimeea.

Kremlinul a luat atunci măsuri în vederea unei consolidări a producţiei alimentare, pentru ca Rusia să fie mai puţin dependentă de importuri.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev pledează, la rândul său, în favoarea unor contra-sancţiuni puternice şi susţine ideea unei naţionalizări a întreprinderilor străine.

”Vom confisca activele străinilor şi companiilor străine din Rusia, în funcţie de sancţiunile antiruse impuse de ţări. Este posibil să naţionalizăm bunurile cetăţenilor ţărilor ostile”, declară el într-un interviu acordat ziarului rus Vzgiad.

Guvernul rus a anunţat luni că debitorii ruşi şi-ar putea rambursa creditorii străini în ruble, în contextul în care moneda naţională rusă s-a depreciat la un nivel record în ultimele zile.

Deviza rusă a ajuns la 140 de ruble dolarul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.