Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă marţi, într-o înregistrare video, ”promisiun” pe care Occdentul le-a făcut Ucrainei de a o apăra de atacuri ruse şi pe care nu le-a respectat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au trecut 13 zile de când auzim numai promisiuni. 13 zile în care ni se spune că vom fi ajutaţi în spaţiul aerian, că vor fi avioane, că nu se vor livra”, declară el în această înregistrare video publicată pe Telegram.

”Însă responsabilitatea pentru asta le revine şi celor care nu au fosta capabili să ia o decizie, în Occident, de 13 zile. Celor care nu au securizat spaţiul aerian ucrainean împotriva asasinilor ruşi”, denunţă Zelenski.

Şeful statului ucrainean vorbeşte în această înregistrare video despre criza umanitară din Ucraina, în urma invaziei ruse.

”Umanitatea, care trebuie să prevaleze în capitalele mondiale, trebuie să învingă frica”, pledează el.

Zelenski cere sus şi tare Occidentului să implementeze o zonă de excludere aeriană în spaţiul aeran al Ucrainei.

Însă această cerere a fost exclusă - în mod categoric - atât de către Statele Unite, cât şi de către NATO.

Preşedintele rus Vladimirt Putin a avertizat sâmbătă că va considera instituirea uneiastfel de zone de interdicţie aeriană ”drept o participare la conflictul armat”.

Pe teren, forţe ruse continuă să se desfăşoare în jurul oraşelor sau să le bombardeze în a 13-a zi a invaziei ruse, pe care Moscova o prezintă drept o ”operaţiune militară specială”.

Cel puţin 21 de persoane au fost ucise luni, în atacuri aeriene ruse la Sumî, în apropiere de frontiera cu Rusia, a anuţnat marţi parchetul regional ucrainean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.