Un deţinut saudit de la Închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba), Mohammed al-Qahtani, suspectat de faptul că a încercat să ia parte la atentatele de la 11 septembrie 2001, a fost repatriat către Arabia Saudită, anunţă Departamentul american al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La 4 februarie 2022, secretarul Apărării (Lloyd) Austin a notificat Congresul cu privire la intenţia de a-l repatria pe Mohammed al-Qahtani în Arabia Saudită. În legătură cu partenerii noştri saudiţi, am îndeplinit condiţiile necesare în vederea unui transfer în siguranţă”, a anunţat luni, într-un comunicat, Departamentul american al Apărării.

”Statele Unite apreciază voinţa Arabiei Saudite şi altor parteneri de a susţine eforturi americane continue în vederea unei reduceri, printr-un proces precis şi deliberat, a populaţiei carcerale şi unei închideri a închisorii de la Guantanamo”, afirmă departamentul.

Mohammed al-Qahtani a fost acuzat de faptul că era cel de-al 20-lea pirat al aerului care ar fi urmat să participe la atentatele de la 11 septembrie 2001.

Prins în Afganistan, în decembrie 2001, el a fost unul dintre primii deţinuţi transferaţi la Guantanamo, în ianuarie 2022.

Comisia de Revizuire de la Guantanamo a stabilit în iunie 2021 că încarcerarea sa ”nu mai este necesară” în vederea apărării securităţăii Statelor Unite de o ”ameninţare gravă”, aminteşte în comunicat departamentul.

Comisia a luat în calcul ”sănătatea mentală foarte rea a deţinutului”, ”susţinerea familială de care ar putea beneficia” şi ”calitatea” îngrijirilor pe care acesta le va primi în Arabia Saudită.

Tortura la care a fost supus Mohammed al-Qahtani este amplu documentată.

Sauditul a fost supus unui regim de izolare pelungit, a fost privat de somn şi a fost supus unor umiliri legate de religia sa.

În total, 38 de deţinuţi se mai află la Guantanamo - dintre care 19 pot fi transferaţi, altor şapte Comisia de Revizuire le poate examina dosarul, iar alţi zece, inclusiv presupusul organizator al atentatelor teroriste din Statele Unite din 2001, Khalid Sheikh Mohammed, alias ”KSM”, aşteaptă să fie judecaţi de către o Comisie Militară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.