Germania a decis să-şi crească livrările de armament Ucrainei devastate de război şi să-i trimită 2.700 de rachete antiaeriene suplimentare, declară o sursă guvernamentală germană AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul german ”a aprobat osusţinere suplimentară Ucrainei”, declară această sursă, care bevocă rachete de tip STRELA - de fabricaţie sovietică - şi care provind din stocurile armatei fostei Germanii de Est comuniste.

Aceste stocuri au fost integrate celor ale armate germane (Bundeswehr) în urma reunificării Germaniei în 1990.

Berlinul a autorizat sâmbătă livrarea către Kiev a 500 de rachete antiaeriene de tip Stinger, a 1.400 de lansatoare de rachdete antitanc şi a nouă obuziere - care au sosit toate în Ucraina.

Cea mai mare parte a acestor arme a ajuns miercuri în Ucraina, potrivit Guvernului german.

Această decizie a Berlinului a marcat o cotitură în politica germană postbelică, în contextul în care Germania a interzis, anterior, orice export de armament ”letal” în zone de conflict, din cauza istoriei sale naziste.

Cancelarul Olaf Scholz a justificat acastă răsturnare prin ”ruptura” pe care oonstituie invazia rusă a Ucrainei, care obligă Germania să-şi regândească priorităţile.

Berlinul a anunţat totodată o creştere a cheltuielilor militare germane - cu 100 de miliarde de euro -, bani deblocaţi imedat în vederea unei modernizări a Bundeswehr şi unei creşteri a bugetului Apărării în anii următori.

Obuzierele germane livrate Ucrainei sunt, şi ele de fabricaţie sovirtică, şi provin de la armata fostei Republici Democrate Germane (RDG) comuniste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.