Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă, că ţara sa este alături de România în ambiţia ei de a intra în zona Schengen. Europa are nevoie de economii puternice, independente energetic de Rusia, trebuie să ne întărim flancul estic pentru a ne întări suveranitatea, a mai spus oficialul polonez.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ţările noastre s-au schimbat foarte mult în ultimii 20, 30 de ani, după dobândirea libertăţii, dar un lucru nu s-a schimbat, nu s-au schimbat condiţiile securităţii noastre, care sunt direct dependente de cum acţionează Rusia. Dacă este o ţară agresoare, aşa cum se întâmplă acum, o ţară care invadează un vecin sau dacă este o ţară cu care se poate coexista în pace. Polonia şi România fac tot posibilul ca aşa să fie, să putem coexista în pace”, a spus premierul Poloniei. 

El a precizat că s-a acordat cel mai mult timp în discuţiile cu premierul Nicolae Ciucă situaţiei din Ucraina şi ameninţărilor directe care decurg din aceasta. 

”Pentru a contracara aceste ameninţări, ne străduim ca toate acţiunile noastre diplomatice, politice, în domeniul securităţii, să fie puse în acord”, a precizat şeful Executivului polonez, el arătând că statele membre UE trebuie să elaboreze un pachet curajos de sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse, care să atingă serios economia rusească. 

Premierul Poloniei a mai afirmat că atât el cât şi premierul român au fost de acord că ”trebuie să fie sancţiuni pentru întreg sistemul bancar din Rusia, pentru că doar aceasta poate duce la o schimbare profundă în politica rusă, care se caracterizează astăzi printr-un singur lucru, agresiunea”. 

”Construim împreună cu România o strategie pentru anii următori, dar şi pentru lunile următoare, despre posibilităţile de obţinere de gaz din alte surse”, a explicat premierul polonez, afirmând că trebuie să fim independenţi, până la finalul acestui an, de gazul din Rusia. 

Premierul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki a mai spus că s-a discutat şi despre prevenirea acestui conflict din Ucraina. ”Trebuie să ne şi pregătim pentru alte pericole şi asta depinde de noi. Trebuie să ne întârim Flancul estic, să întărim partea estică a NATO şi a UE”, a arătat el. 

Premierul Poloniei a mai afirmat că partenerii din Vest trebuie să aprecieze efortul ţărilor noastre. ”Prin acţiunile noastre umanitare am primit deja peste 500.000 de refugiaţi din Ucraina”, a spus Morawiecki. 

”Trebuie să ne întărim flancul estic pentru a ne întări suveranitatea”, a mai spus premierul polonez, precizând că ”Polonia este foarte apropiată de România”. 

”Astăzi, zona principală este zona securităţii (..) ne va asigura independenţa, securitatea şi suveranitatea şi acestui subiect i-au fost consacrate discuţiile noastre”, a afirmat premierul polonez. 

”Noi suntem alături de România în ambiţia ei de a intra în zona Schengen, Europa are nevoie de economii puternice, independente energetic de Rusia şi asta este cheia discuţiilor noastre şi principalul scop al acestei vizite”, a afirmat Morawiecki, adăugând că ”ne aşteaptă vremuri grele”. 

El a precizat că a spus în mai multe rânduri că nu numai gazul va veni prin Nord Stream II şi Nord Stream I. ”Astăzi vedem că prin aceste conducte curge şi sângele oamenilor nevinovaţi”, a afirmat premierul Poloniei, arătând că ”partenerii noştri trebuie să înceteze să mai finanţeze maşinăria de război rusească”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.