Justiţia spaniolă a anunţat miercuri o clasarea a anchetelor împotriva fostului rege Juan Carlos I, deschizând astfel calea unei eventuale reveniri în Spania a fostului monarh, care a fugit în exil, în Emiratele Arabe Unite (EAU), în august 2020, anunţă parchetul spaniol, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste anchete ”nu permit”, potrivit parchetului, ”declanşarea unei acţiuni penale împotriva Majestăţii Sale Juan Carlos de Bourbon (...), din cauza insuficienţei indiciilor incriminante, prescrierii faptelor şi din cauza inamovabilităţii” de care beneficia în calitate de şef al statului până în 2014, data la care a abdicat, anunţă într-un comunicat parchetul.

Cea mai importantă dintre cele trei anchete viza să stabilească dacă fostul suveran, în vârstă de 84 de ani, a încasat un comision în schimbul atribuirii, în 2011, unui consorţiu spaniol a construirii unei liniiferoviare între Mecca şi Medina, în Arabia Saudită.

Plata, în 2008, de către monarhia saudită, a sumei de 100 de milioane de dolari în contul din Elveţia al unei fundaţii al cărui beneficiar era Juan Carlos, se afla în centrul acestui prim dosar.

Însă parchetul apreciază, în comunicat, că era vorba despre un ”cadou” primit de către Juan Carlos în calitate de şef de stat.

Juan Carlos era vizat, de asemenea, în alte anchete cu privire la folosirea unor carduri bancare de credit ale unor conturi bancare ale unor terţi şi cu privire la un presupus trust cu legături cu fostul monarh în Insula anglo-normandă Jersey, considerată un paradis fiscal.

Parchetul şi-a prezentat concluziile în urma unei hotărri similare a justiţiei din Elveţia, în decembrie, cu privire la fostul suveran spaniol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.