Dr. Maxim Vasiliev este medic chirurg la Spitalul de Urgenţă din Harkov. Oraşul a fost bombardat luni în zona centrală, a blocurilor de civili dar şi marţi dimineaţă, chiar în Piaţa Libertăţii, o rachetă lovind sediul clădirii administrative regionale, dar şi mai multe maşini aflate la acel moment în trafic. Medicul chirurg a povestit pentru News.ro cum face faţă unitatea sanitară în această perioadă dificilă. Deşi există multe săli de operaţie în spital, nu pot fi folosite toate în acelaşi timp pentru că nu sunt suficienţi anestezişti şi nici medicamente şi materiale sanitare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Lucrez la spitalul de urgenţă, situaţia este gravă, sunt mulţi pacienţi cu răni după atacul cu rachete, unii cu diferite răni provocate de armele de foc, foarte mulţi , situaţia este foarte gravă.

Sunt chirurg. Primim cel mai mult pacienţi din rândul oamenilor din oraş, după atacul cu rachete şi bombe, de obicei într-o oră sau două avem foarte mulţi pacienţi care vin spre spital.

Astăzi avem suficienţi medici dar nu ştiu ce va fi mâine. Unele lucruri se rezolvă cu ajutorul voluntarilor

De obicei, toate sălile de operaţie funcţionează. Avem astăzi de exemplu suficienţi medici, dar este pentru astăzi, nu ştiu ce va fi mâine pentru că situaţia se poate schimba, este foarte periculos să mergi prin oraş. Sunt probleme cu numărul asistenţilor, cu echipamentele medicale, medicamente, aceste probleme se mai rezolvă cu ajutorul voluntarilor, ei încearcă să ne ajute, de exemplu astăzi câţiva voluntari au venit la spital şi au adus medicamente şi alte materiale sanitare de care avem nevoie pentru operaţii, pentru tratamentul pacienţilor.

Avem câteva blocuri de operaţii, de exemplu în cel aflat la primul etaj sunt 8 săli de operaţii, dar mai este un bloc de operaţii la etajul al 7-lea pentru operaţii din sfera neuro-chirurgiei, şi încă un bloc de operaţii la etajul 8.

Dacă calculăm toate sălile de operaţii sunt mai mult 15 săli de operaţie.

Nu putem opera simultan în toate sălile de operaţie, nu ai nevoie numai de spaţiu, ai nevoie de anestezişti, de asistente, şi de anestezie generală, ai nevoie de echipament special pentru anestezia generalşîă, aşa că nu putem opera simultan în toate sălile de operaţie.

Avem numai un singur departament de neurochirurgie pentru copii, există posibilitatea să fie în spital şi copii

Noi în spital primim numai adulţi, avem numai un singur department de neurochirurgie pentru copii, este singurul department din spital destinat copiilor, dar sincer, există posibilitatea să fie în spital şi copii”, a explicat medicul.

Omul de dincolo de medic. Maxim spune că este foarte furios pentru tot ce se întâmplă şi că nu înţelege cum de s-a putut ajunge la o asemenea tragedie.

“Sunt furios, foarte furios legat de această situaţie pentru că….(oftează) nu pot găsi cuvinte să explic sau să înţeleg de ce s-a întâmplat asta. Nu pot să înţeleg gândurile celor care au decis să înceapă acest război. Nu există motive pentru acest război.

Atacurile cu rachete asupra cetăţenilor sunt atât de periculoase şi sunt furios şi îmi este teamă şi mie de aceste atacuri, că nu este un sentiment prea plăcut să auzi explozii sau alte sunete care sunt în jurul tău, se simt ca şi cum sunt foarte, foarte aproape de tine.

“Deschizi fereastra şi vezi…nu pot să descriu în cuvinte ce lasă în urmă atacurile cu rachete”

După aceea deschizi fereastra şi poţi să vezi, nu pot să descriu, ce lasă în urmă atacurile cu rachete. Este foarte periculos.  Într-o casă de lângă casa mea este o altă casă şi acolo nu mai există ferestre din cauza atacurilor, deci, în două cuvinte sunt furios şi nu înţeleg de ce se întâmplă asta, nu văd niciun motiv pentru asta.

“O parte a medicilor au luat decizia să rămână la spital, iau masa şi dorm acolo, trăiesc acolo”

Am putut să dorm puţin pentru că putem merge acasă să dormim. De exemplu, după ce -mi termin munca, pot merge acasă să mă odihnesc. O parte a medicilor însă a luat decizia să rămână la spital pentru o perioadă lungă de timp, pentru că, spun ei, este prea periculos să stea acasă. Ei iau masa şi dorm acolo, în spital, trăiesc acolo”, a spus doctorul.

Cel mai impresionant lucru pe care medicul Vasiliev l-a văzut în ultimele zile: atunci când în jur de 10-15 pacienţi răniţi de bombardament au ajuns simultan la spital

“Cel mai mult m-a impresionat atunci când, în acelaşi timp, am primit la spital în jur de 10 - 15 pacienţi. Asta a fost cel mai impresionant, pacienţii aveau  diferite răni, reale, asta a fost situaţia care m-a impresionat cel mai mult

Sincer, toate rănile ce duc la moartea pacienţilor sunt teribile. Din punctul meu de vedere de medic orice rană care duce la moarte e teribilă.

“Am primit foarte mulţi pacienţi toată ziua şi toată noaptea”

Am primit foarte mulţi pacienţi în spital şi nu numai în spitalul nostru, în toate spitalele care sunt în oraşul nostru au primit foarte mulţi toată ziua şi toată noaptea. Dar aici, în spital, am reuşit să-I salvăm pe cei mai mulţi dintre ei.

Nu pe toţi, dar pe cei mai mulţi.

Toate spitalele care au secţii de chirurgie sunt în jur de 12, nu am un număr exact, poate sunt mai multe”, a spus acesta.

Mobilizare exemplară a Serviciului de Ambulanţă din Harkov. Ambulanţele iau pacienţii sub atacul bombelor şi îi transportă la spitale

“Cei de la Serviciul de Ambulanţă, din punctul meu de vedere, chiar s-au descurcat bine, pentru că ei trebuie să ia pacienţi şi să-I transporte la spital sub căderea bombelor, merg sub bombardament şi după atac aduc pacienţii la spital, dar nu trebuie să uităm că în afară de aceste situaţii mai sunt şi alte probleme, care tin de chirurgie, sunt femei însărcinate, sunt probleme de sănătate precum apendicita sau alte afecţiuni, desigur, sunt mai puţine cazuri decât cele ale răniţilor, da rei trebuie să le acorde şi acestora ajutor medical, cred că s-au descurcat destul de bine în condiţiile date”, a precizat medicul.

Familia medicului, în pericol permanent. Oamenii nu sunt în siguranţă în oraş

“Nu pot să spun că suntem toţi în siguranţă acum în oraş, este imposibil să spunem că suntem în siguranţă când în fiecare zi eşti sub atacul bombelor şi al rachetelor. Nu ştiu ce se va întâmpla peste câteva ore, pe ce străzi vor fi atacuri, nu pot spune că suntem în siguranţă. Rudele mele stau cu mine în casă şi, când auzim alarma mergem undeva în oraş”, a explicat medicul chirurg care lucrează la Sptalul de Urgenţă din Harkov.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.