Un număr-record de 343 de candidaturi au fost propuse la Premiul Nobel pentru Pace în 2022, anunţă marţi Institutul Nobel norvagian, în timp ce războiul domină actualitatea mondială, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul candidaturilor, mai mic decât cele 376 de propuneri din 2016, includ 251 de persoane şi 92 de organizaţii, anunţă Institutul.

Numele candidaţilor rămâne secret timp de 50 de ani.

Termenul limită de depunere a candidaturilor de către câteva mii de persoane abilitate să le depună (parlamentari şi miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, unii profesori universitari, între alţii) a fost la 31 ianuarie.

Ofensiva Rusie în Ucraina a început după acest termen, la 24 februarie, însă războiul poate influenţa lista candidaţilor, în contextul în care cei cinci membri ai Comitetului Nobel au posibilitatea să prezinte propriile propuneri, în cadrul primei reuniuni - care a avut loc luni.

În pofida faptului că Institutul Nobel nu dezvăluie identitatea candidaţilor, cei care fac propunerile pot să dezvăluie numele celor pe care-i propun.

În 2022, se cunoaşte că au fost propuşi apărătorii democraţiei în Myanmar, opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, Papa Francisc sau  reprezentanţi ai luptei împotriva modificărilor climatice precum tânăra Greta Thunberg şi venerabilul David Attenborough.

Un deputat din cadrul dreptei populiste norvegiene a anunţat sâmbătă - prea târziu anul acesta - că vrea să-l propună pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Premiul Nobel pentru Pace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.