Rusia suspendă lansările spaţiale de pe cosmodromul Kourou, în Guyana franceză, anunţă sâmbătă Agenţia spaţială rusă Roscosmos, în urmka sancţiunilor impuse de către Uniunea Europeană (UE) Moscovei, din cauza invadării Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca reacţie la sancţiunle impuse de UE întreprinderilor noastre, Roscosmos îşi suspendă cooperarea cu partenerii europeni în organizarea lansărilor spaţiale de pe cosmodromul Kourou şi îşi recheamă personalul tehnic (...) din Guyana franceză”, anunţă într-un comunicatagenţia.

Roscosmos recheamă în Rusia cei 87 de membri ai personalul tehnic rus, care se află în prezent în Guyana, precizează ea.

Consiliul European a interzis joi seara exporturile în Rusia de avioane, piese şi echipamente din industria aeronautică şi spaţială, în urma invaziei ruse a Ucrainei.

Sectorul aeronautic şi spaţial european are mai multe parteneriate cu Rusia.

Roscosmos dispune, împreună cu Arianespace, de o coîntreprindere - Starsem - de exploatare a rachetei Soiuz.

Ea urma să lanseze în 2022 opt rachete de tip Soiuz - trei de la Kourou, inclusic satelitul spion francez CSO-3, şi cinci de pe consmodromul rus Baikonur, în Kazahstan.

Fără racheta de tip Soiuz, Europa nu va mai avea o capacitate proprie de lansare a anumitor sateliţi, înaintea lansării Ariane 6, al cărei prim zbor este prevăzut la sfârşitul lui 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.