Schimburi de focuri şi explozii s-au auzit vineri în cartierul Oblonsky, şi detonări surde în centrul oraşului, iar Ministerul ucranean al Apărării a anunţat pe Facebook că este vorba despre o operaţune de sabotaj a forţelor ruse efectată de către un comando de recunoaştere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul ucrainean al Apărării le cere în acelaşi mesaj civililor din cartier să se înarmeze.

”Cerem cetăţenilor să ne informeze despre mişcări inamice. Faceţi cocteiluri Molotov. Neutralizaţi ocupantul!”, îndeamnă ministerul în acest mesaj.

Alte surse, precum jurnalistul de la Middle East Eye Ragıp Soylu, anunţă tiruri la periferia de nord a Kievului.

Forţele ucrainene au anunţat vineri dimineaţa că luptau împotriva unor unităţi de blindate ruseşti în două localităţi - Dîmer şi Ivankiv -, situate la 45 ş, respectiv, 80 de kilometrinord de Kiev.

”Trupe aeroportate de asalt din cadrul Forţelor armate ucrainene luptă în zonele localităţilor Dîmer şi Ivankiv, unde a sosit un mare număr de blindate inamice”, au anunţat Forţele terestre ucrainene pe Facebook.

Potrvit acestui mesaj, înaintarea ”forţelor superioare ale inamcului a fost oprită pe malul râului Teterov. Podul de peste râu a fost distrus”.

Statul Major ucrainean a anunţat că deţine controlul Aeroportului Militar Antonov de la Gostomel, situat la intarea în Kiev, care a fost cucerit joi de forţe ruse.

”O unitate tactică a forţelor apărării deţine aerodromul de la Gostomel, în care trupe aeropurtate ruse aupătruns ieri (joI)”, anunţă Statul major tot pe Facebook.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a denunţat vineri tiruri de rachete ruse care au atins Kievul în zori şi care au rănit cel puţin trei persoane, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina.

”Tiruri oribile de rachete ruseşti asupa Kievului. Ultima oară când capitala a văzut aşa ceva a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă. Ucrana a învins acel demon şi-l va învinge şi pe acesta”, declară într-un mesaj postat pe Twitter Dmitro Kuleba.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri cel puţin 137 de morţi de la începutul invaziei ruse, joi dimineaţa.

”137 de eoi, cetăţenii noştri”, au fost ucişi, a anunţat Zelenski într-un mesaj video postat pe site-ul preşedinţiei/

Alţi 316 ucraineni au fost răniţi în confruntări armate, a mai anunţat el.

Armata ucraineană estimează pierderle materiale ruse la peste 30 de tancuri, aproximativ 130 de vehicule blindate de luptă, şapte aviaone şi şase elicoptere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.