Liderii statelor membre NATO se reunesc vineri într-un summit prin videoconferinţă, potrivit unor surse diplomatice, iar Alianţa Nord-Atlantică se declară joi pregătită să desfăşoare mijloace suplimentare în vederea asigurării apărării sale, după invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forţe terestre şi aeriene defensive suplimentare urmează să fie desfăşurate în partea de est a Alianţei, dar şi mijloace maritime suplimentare”, declară AFP un diplomat.

”Situaţia cere organizarea unui summit”, a declarat AFP un diplomat în urma unei reuniuni de urgenţă a ambasadorilor statelor membre la NATO.

Acest summit ”este prevăzut vineriprin videoconferinţă”, declară altă sursă de la NATO.

Acest summit a fost cerut de către Franţa, M.Britanie şi Germania.

”Am decis, conform planificări noastre defensive vizând apărarea tuturor aliaţilor, să luăm măsuri suplimentare în vederea unei consolidări şi mai mari a apărării în întreaga Alianţă. Măsurile noastre sunt şi rămân preventive şi proporţionate”, anunţă într-un comunicat NATO.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg anunţa marţi că se aşteaptă la un ”un atac de mare amploare” al Rusiei în Ucraina.

 

”NATO este pregătită să pere aliaţii. Forţa de Reacţie Rapidă se află în fază de alertă”, a anunţat Stoltenberg.

Această Forţă de Reacţie Rapidă are 40.000 de oameni şi este dotată cu o Forţă operaţională interarmate cu un nivel de pregătire foarte avansat (VJTF) de 8.000 de militari - dintre care 7.000 sunt francezi - şi o componentă aeriană care se află în prezent sub comandament francez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.