Anchetatorii au probat activitatea infracţională a încă cinci persoane implicate într-o reţea specializată în trafic transfrontalier de migranţi şi care a fost destructurată în 2017. DIICOT anunţă că cinci persoane sunt cercetate pentru mai multe infracţiuni, între inculpaţi fiind un fost poliţist de frontieră. Două dintre faptele de luare de mită de care este acuzat acesta au fost probate după cinci ani de la comitere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În continuarea activităţilor de urmărire penală vizând destructurarea unui grup infracţional organizat cu caracter transfrontalier specializat în traficul de migranţi, în cursul anului 2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul B.C.C.C.O. Alba Iulia, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Biroul Trafic de Migranţi şi Direcţiei Generale Anticorupţie, au reuşit identificarea a 5 persoane implicate în activitatea infracţională. Faţă de aceste persoane a fost luată măsura reţinerii şi au fost formulate propuneri de luarea a unor măsuri preventive”, a transmis, marţi, DIICOT.  

Sursa citată a precizat că 4 dintre inculpaţi au avut rolul de asigurare a protecţiei transporturilor, inclusiv prin atragerea, prin corupere, în activitatea infracţională a unui lucrător de politie din punctul de trecere a frontierei Nădlac II, şi asigurarea din punct de vedere logistic a activităţii (identificarea şi închirierea de locaţii pentru transferarea şi gruparea migranţilor aflaţi pe teritoriul României, racolarea şoferilor dispuşi să efectueze transportul, obţinerea de autovehicule de mari dimensiuni şi a documentaţiei necesare). 

”În privinţa infracţiunii de trafic de migranţi, în sarcina celor 4 inculpaţi s-a reţinut că au ajutat la realizarea a două transporturi având drept scop trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României a unui număr total de 141 de migranţi (adulţi şi copii de diverse naţionalităţi, printre care irakieni, sirieni, afgani şi pakistanezi)”, a mai transmis DIICOT.  

Sursa citată a precizat că cel de-al cincilea inculpat, fost poliţist de frontieră, a sprijinit acest grup infracţional organizat, asigurând protecţia transporturilor prin comunicarea consemnelor dispuse de către organele judiciare asupra ansamblurilor de transport tir şi asupra membrilor grupului infracţional organizat în vederea minimalizării riscurilor de depistare, respectiv a îngreunării tragerii la răspundere penale a persoanelor implicate.  

”De asemenea, acesta a transmis turele de serviciu şi intervalul aferent când transporturile frauduloase puteau trece prin punctul de frontieră Nădlac II fără a fi controlate corespunzător. De asemenea, în intervalul martie - aprilie 2017, inculpatul, cu atribuţii de control pe linia traficului de migranţi, a acceptat promisiunea primirii unor sume de bani (10.000 euro aferent fiecărui astfel de transport fraudulos), respectiv a primit suma de 8.500 euro de la membrii grupului infracţional organizat, pentru a asigura trecerea transporturilor frauduloase de grupuri de migranţi în punctul de frontieră Nădlac II cu direcţia ieşire din România, prin neefectuarea controlului corespunzător atribuţiilor de serviciu”, mai arată DIICOT.  

În urma propunerilor formulate, faţă de unul dintre inculpaţi s-a dispus arestarea preventivă, 3 dintre inculpaţi fiind cercetaţi în stare de arest la domiciliu şi un inculpat sub control judiciar. 

Surse judiciare au precizat că două dintre infracţiunile de mită de care este acuzat fostul poliţist de frontieră au fost probate de anchetatori la cinci ani de la comiterea lor.  

Poliţistul a demisionat din MAI în 2017, după constituirea primului dosar care vizează această reţea de traficanţi.  

DIICOT precizează că, în acelaşi dosar,  au fost administrate probe privind contribuţia infracţională a altor 14 inculpaţi, faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată prin rechizitoriul de data de 06.12.2018, în prezent, condamnaţi definitiv în cauză. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.