Ucraina şi-a rechemat marţi la ”consultări” însărcinatul cu afaceri la Moscova, după ce preşedintele Vladimir Putin a decis să recunoască independenţa ”republicilor populare” separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, anunţă diplomaţia ucraineană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentantul diplomatic cu cel ma înalt rang al Ucrainei în Rusia, ”însărcinatul cu afaceri Vasil Pokotîlo a fost rechemat în Ucraina în vederea unor consultări”, anunţă diplomaţia ucraineană într-un comunicat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat cu puţin mai înainte că are în vedere o ”rupere” a relaţiilor cu Rusia, pe care o acuză de pregătirea continuării ”agresiunii militare împotriva Ucrainei”.

”Am primit o solicitatre din partea Ministerului de Externe de examinare a problemei rupturii relaţiilor diplomatice între Ucraina şi Rusia”, a anunţat Volodimir Zelenski.

”Voi examina această problemă imediat, după conferinţa de presă”, a anunţat el.

Prin recunoaterea teritoriilor separatiste şi anunţarea desfăşurării de trupe în acestea, ”Rusia crează (bazele) legale ale continuării agresiunii sale militare împotriva statului ucrainean”, acuză Zelenski.

Vladimir Putin a ordonat să se trimită trupe în ”republicile” separatiste Doneţk şi Lugansk, la câteva ore după ce le-a recunoscut, luni, independenţa, cu riscul de a agrava Războiul din Ucraina, soldat cu peste 14.000 de morţi dn 2014.

Niciun calendar şi nici informaţii precise cu privire la această desfăşurare de trupe nu au fost anunţate.

Moscova a comasat 150.000 de militari la frontiera Ucrainei, potrivit Statelor Unite.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.