Bulgaria va renunţa din 20 martie la obligativitatea prezentării certificatului verde pentru intrarea în restaurante, centre comerciale şi alte locuri publice, pe măsură ce infecţiile cu coronavirus se reduc, a declarat luni prim-ministrul Kiril Petkov, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Certificatul care atestă că cineva a fost vaccinat, testat negativ sau s-a recuperat recent după Covid-19 a fost impus pentru accesul în majoritatea spaţiilor interioare din Bulgaria în octombrie anul trecut.

Introducerea sa a provocat o serie de proteste în cel mai puţin vaccinat stat membru al Uniunii Europene, de la proprietari de baruri şi restaurante până la activişti anti-vaccin.

Un nou protest masiv este programat pentru miercuri.

Ţara balcanică de 7 milioane de locuitori a înregistrat o scădere de două cifre a cazurilor de coronavirus săptămânale, în ultimele trei săptămâni.

Luni, Bulgaria a raportat 1.235 de noi infecţii zilnice, comparativ cu peste 12.000 de cazuri noi înregistrate pe 26 ianuarie.

”Am reuşit să trecem prin valul Omicron fără închideri masive de şcoli sau afaceri... Prognozele noastre arată că în jurul datei de 20 martie va fi posibil să încetăm toate restricţiile din ţară legate de Certificatul Verde”, a spus Petkov reporterilor.

Petkov a spus că guvernul său va continua să îndemne bulgarii să se vaccineze şi a spus că certificatul va fi în continuare necesar pentru cei care doresc să călătorească în alte ţări ale Uniunii Europene.

Bulgaria va începe să reducă restricţiile din 24 februarie, când proprietarii de spaţii publice precum mall-uri, cinematografe, săli de sport şi baruri vor avea voie să acorde acces clienţilor care nu au certificat verde.

Din 5 martie, toţi călătorii străini care au certificat verde vor avea voie să intre în Bulgaria - o mişcare despre care ţara Mării Negre speră că va da un impuls industriei sale turistice.

Începând cu 20 martie, dacă totul decurge conform planului, permisul de sănătate va fi folosit doar pentru a facilita călătoriile în străinătate, a spus inspectorul şef de sănătate al ţării, Angel Kunchev.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.