Franţa şi marele său client în domeniul armamentului Egiptul efectuează în prezent exerciţii militare aeriene şi maritime la Marea Mediterană, anunţă luni armata egipteană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Egiptul, totodată un aliat al Statelor Unite şi monarhiilor de la Golful Persic, este prima ţară care a achiziţionat avioane franceze de tip Rafale şi deţine în prezent a doua flotă de avioane de acest tip după Franţa, cu 54 de aeronave.

Egiptul, o ţară în care armata joacă un rol major atât în politică, cât şi în economie, a cumpărat, începând din 2015, de la Franţa, armament în valoare de nouă miliarde de euro.

Ultimul contract a avut loc în mai, când cairo a achiziţionat 30 de avioane de tip Rafale, în valoare de patru miliarde de euro.

Cairo şi Parisul îşi afişesază convergenţa în lupta împotriva terorismului şi în alte subiecte în domeniul securtăţii regionale, dar şi rivalităţile cu Turcia în estul Mări Mediterane, iar armata egipteană a efectuat în ultimele luni mai multe exerciţii comune.

Aceste exerciţii urmează să dureze ”mai multe zile” şi vizează ”să pregătească o operaţiune comună în funcţie de circumstanţe”, anunţă luni armata egipteană.

Ele vizează, de asemenea, ”să consolideze capacităţi de înfruntare a provocărilor regionale şi să protejeze infrastructuri vitale la (Marea) Mediterană”, subliniază ea.

Apărători ai drepturilor omului îndeamnă Franţa cu regularitate să înceteze să-i mai furnizeze armament preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi, care reprimă neîncetat opoziţia de când a ajuns la putere în 2013.

Parisul pledează, în schimb, în favoarea miilor de locuri de muncă create de aceste exporturi şi subliniază că refuză să condiţioneze un parteneriat strategic cu Cairo de problema drepturilor omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.