O explozie a avut loc vineri la Doneţk, în Donbas, în estul Ucrainei, de unde civili au fost evacuaţi în Rusia, în timp ce bombardamente au loc în estul Ucrainei, unde tensiunea a crescut cu un nivel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Separatiştii proruşi şi Kievul se acuză reciproc de aceste noi bombardamente, după o serie de bombardamente joi, când Statele Unite şi Regatul Unit au acuzat Rusia de faptul că ar căuta astfel un pretext pentru a ataca Ucraina.

Rusia, care are în prezent peste 150.000 de militari la frontiera Ucrainei, a anunţat că efectuează sâmbătă, sub supervizarea lui Vladimir Putin, manevre ale forţelor strategice, şi anume tiruri de rachete balistce şi de croazieră, în plină criză cu Occidentul.

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken urmesză să se întâlnească cu omologul său rus Serghei Lavrov săptămâna viitoare, dacă Rusia nu invadează Ucraina, a anunţat Departamentul de Stat american.

Liderul ”republicii” separatiste proruse de la Doneţk, care se află în război împotriva Ucrainei, a anunţat vineri evacuarea unor civili către Rusia.

Denis Puşilin a acuzat Kievul de pregătirea unei invazii, în urma unei serii de ciocniri.

”Azi (vineri) este organizată o plecare masivă şi centralizată a populaţiei către Federaţia rusă. În primul rând trebuie să se evacueze femei, copii şi bătrâni”, a declarat Puşilin într-o înregisttrare video postată pe contul său de Instagram.

”Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va da foarte curând ordinul să se treacă la ofensivă şi pune în aplicare un plan a invaziei Republicilor Populare Doneţk şi Lugans”, declară el, referindu-se la aceste teritorii separatiste din Donbas.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat să se plătească 1.000 de ruble (aproxmativ 114 euro) fiecărei persoane evacuate din Donbas către Rusia.

Posturi ruse de televiziune difuzau imagini de la evacuări ale unor copii, adunaţi în curtea orfelinatului în care erau internaţi.

Un vehicul a explodat vineri seara în centrul Doneţkului, în apropierea sediului ”guvernului” separatist prorus.

Ar fi vorba despre vehiculul generalului de divizie Denis Siniakov, comandantul forţelor separatiste proruse din ”republica” de la Doneţk.

Denis Siniakov a denunţat ”o tentativă de asasinat ratată”.

În imagini difuzate pe Internet apare epava unei maşini, în flăcări, într-o parcare.

Nu se ştia dacă explozia s-a soldat cu victime.

Această explozie are loc într-un context extrem, al celor mai intense bombardamente de mai multe luni şi al unor îngrijorări vizând Moscova.

Statele Unite avertizează de mai multe săptămâni că Rusia poate organiza o ”operaţiune sub un steag fals”, care să-i permită să intervină ”legitim” în Ucraina.

Preşedintele american Joe Biden urma să se exprime din nou, la ora locală 16.00 (23.00, ora României), cu privire la criza cu Rusia în centrul căreia se află Ucraina, în contextul în care tensiunile auatins un apogeu, a anunţat Casa Albă.

El urmează să prezinte un bilanţ al ”efortruilor” diplomatice şi al ”desfăşurării de trpe militare de către Rusia la frontiera cu Ucraina”, potrivit preşednţiei americane.

Biden urmează să facă aceste declaraţii în urma unei reuniuni telefonice de criză cu lideri ai unor state NATO, prevăzută la ora locală 14.30 (21.30, ora României).

Preşedntele francez Emmanuel Macron a îndemnat vineri, la Bruxelles, la o ”încetare a acetelor militare” care ”s-au multiplicat” în estul Ucrainei, unde ”presiunea militară rusă nu slăbeşte”.

”Situaţia este extrem de îngrijorătoare” şi s-a soldat cu ”mai multe victime, aparent, în ultimele ore”, a declarat el.

”Noi nu avem probe ale unor dezangajamente ruse în acest stadiu”, a subliniat preşedintele francez în faţa presei la un summit UE-Africa.

Preşedintele rus Vladimir Putin a constatat vineri o degradare a situaţiei în estul Ucranei, devastat de război, unde Kievul şi separatişti proruşi se acuză reciproc de de o intensficare a violenţelor.

”Observăm o agravare a situaţiei”, a declarat Putin în urma unei întâlniri, la Moscova, cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

El a acuzat din nou Ucraina de faptul că refuză să pună în aplicare planul de pace prevăzut de acordurile de la Minsk din 2015.

”Tot ce are Kievul de făcut este să se aşeze la masa negocierilor cu reprezentanţii (separatiştilor proruşi) din Donbas şi să se înţeleagă aspra măsurilor politice, militare şi umanitare, pentru a pune capăt conflictului”, a declarat el.

Liderul separatiştilor proruşi din Lugansk a anunţat vineri evacuarea unor civili către Rusia, urmând exemplu vecinilor lor dn Doneţk.

”Pentru a evita victime în rândul civililor, îndemn locuitorii Republicii (...) să plece cât mai rapid către teritoriul Federaţiei Ruse”, declară citat într-un comunicat difuzat de presa locală Leonid Pasecinik.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a denunţat vineri acest val de violenţe din Donbas drept ”un scenariu” şi ”provocări” concepute de către Rusia în vederea justificării unui atac în Ucraina.

Evenimentele din ”ultimele 24/48 de ore” ”fac parte dintr-un scenariu deja implementat, care constă în a crea false provocări, iar apoi în răspunderea la aceste provocări şi, în final, comiterea unei noi agresiuni împotriva Ucranei”, a acuzat Blinken într-un discurs la Conferinţa Securităţii de la Munchen (MSC).

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a discutat vineri la telefon cu omologul său rus Serghei Şoigu, căruia i-a adresat un apel la ”dezescaladare”.

Şeful Pentagonului a ”îndemnat la dezescaladare, la întoarcerea în baze a forţelor ruse care încercuiesc Ucraina şi la o soluţie diplomatică”, a anunţat într-un comunicat Departamentul american al Apărării.

În acest context, Statele Unite au aprobat vineri o importantă potenţială vânzare Poloniei a 250 de tancuri de asalt, în valoare de şase miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat.

Această vânzare este necesar să fie aprobată de către Congres şi priveşte 250 de tancuri de asalt de tip Abrams şi echipament aferent, inclusiv vehicule, tunuri şi muniţie, şi umrează să permită Poloniei ”să înfrunte ameninţări actuale şi viitoare” în Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.