Un judecător newyorkez a dispus ca Donald Trump şi doi dintre copiii săi - Donald Jr. şi Ivanka - să fie audiaţi sub jurământ în cadrul anchetei civile cu privire la practici fiscale ale Trump Organization, grupul familiei, a procurorului statului New York Letitia James, care suspectează fraude, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este un nou revers pentru fostul preşedinte şi om de afaceri republican, care lasă să planeze îndoieli cu cu privire la intenţia sa de a candida din nou la învestirea Partidului Republican în alegerile prezidenţiale din 2024.

Donald Trump, în vârstă de 75 de ani, poate contesta hotărârea judecătorului şi ar putea alege să nu răspundă întrebărilor lui Letitia James.

În urma unei audieri prin videoconferinţă, joi, judecătorul Arthur Engoron a respins o cerere a taberei Trump de anulare a cererii audierilor formulată de către procurorul democrat Letitia James.

El i-a ordonat celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite (2017-2021) ”să vină la depoziţii în 21 de zile, începând de la această hotărâre”, adică până la 10 martie.

Acest termen este valabil şi pentru cei doi copii ai miliardarului, care se află şi ei în colimatorul lui Letitia James, şi pentru o cerere de furnizare de documente contabile în anchetă.

”Justiţia a prevalat”, s-a felicitat imediat într-un comunicat procurorul din statul New York.

”Nimeni nu va fi autorizat să se pună în calea justiţiei, oricât de puternic ar fi. Nimeni nu este mai presus de lege”, adaugă Letitia James, care s-a retras, la sfârşitul lui 2021, din cursa la învestitura democrată în alegerea guvernatorului statului New York, pentru a se concentra asupra funcţiei judiciare.

Avocatul fostului preşedinte consideră că hotărârea de joi ”confirmă ceea ce ştim deja de ceva timp: Donald Trump nu poate beneficia de o hotărâre dreaptă în statul New York”.

”Tribunalul avea în mod evident o idee deja formată şi nu avea nicio voinţă să se angajeze într-o dezbatere imparţială în această problemăde o importanţă crucială”, a declarat AFP, într-un comunicat, Alina Habba.

ABANDONAT DE CONTABILI

Ancheta civilă a accelerat în ianuarie, când Letitia James a anunţat că a adunat ”probe semnificative care sugerează că Donald J. Trump şi Trump Organization au valorizat în mod fals şi fraudulos numeroase active” cu scopul de aobţine beneficii economice.

Această procedură se desfăşoară în paralel cu o anchetă distinctă - penală de această dată - a Biroului procurorului Manhattanului, în care Trump Organization şi fidelul său director financiar Allen Weisselberg au fost inculpate de fraudă fiscală.

Ei au pledat nevinovat, iar procesul urmează să înceapă la jumătatea lui 2022.

La rândul său, Letitia James a cerut să-i audieze pe Donald Trump şi pe cei doi copii ai acestua, la începutul lui decembrie.

La 18 ianuarie, ea şi-a prezentat suspiciunile într-un document judiciar de peste 100 de pagini.

Ea suspectează Trump Organization de faptul că a supraestimat ”în mod fraudulos” valoarea anumitor proprietăţi atunci când cerea împrumuturi bancare şi să subevaluat aceleaşi proprietăţi la fisc, cu scopul de a plăti impozite mai mici.

Ea-l acuză pe Donald Trump de faptul că avea ”puterea de decizie într-o largă gamă de practici la Trump Organization, inclusiv declaraţii eronate către terţi, şi anume instituţii financiare şi fiscul american (IRS)”.

Letitia James a prezentat săptămâna aceasta un document în care cabinetul de experţi contabili al lui Donald Trump, grupul Mazars, afirma că aceste decaraţii financiare furnizate de zece ani nu erau fiabie.

Mazars a informat Trump Organization că nu mai lucrează pentru ea.

Aceste dezvoltări au condus Comisia de Supraveghere din cadrul Camerei Reprezentanţilor să ceară joi serviciilor generale ale administraţei să pună capăt contractului care permite închirierea Hotelului Trump International din Washington, contract pe Donald Trump intenţionează să-l vândă.

Familia Trump o acuză de luni de zile pe procuroarea James de motivaţii ”politice”, un argument care nu l-a convins deloc pe judecătorul Engoron.

Să se abţină să efectueze investigaţii sau să-i ceară lui Donald Trump să fie audat ”ar fi fost o încălcare flagrantă a îndatoririlor pe care le are” procuroul, scrie judecătorul joi, respingând orice argument cu privire la vreo ”animozitate personală” a lui Letitia James. 

Avocaţii lui Donald Trump au subliniat în cadrul audierii riscul ca clientul lor să depună mărturie în această anchetă civilă, în timp ce în paralel are loc o anchetă penală, acuzându-i pe procurori de faptul că lucrează mână în mână pentru a alimenta dosare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.