Armata ucraineană şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de bombardamente, joi, în estul Ucrainei, o regiune devastată de război din 2014, iar premierul britanic Boris Johnson a acuzat Rusia de o ”provocare” vizând ”să discrediteze” Kievul şi să justifice o intervenţie militară rusă în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Armata ucraineană acuză separatiştii proruşi, într-un comunicat postat pe Facebook, de faptul că au vizat ”cu un anume cinism” localitatea Staniţa Luganska, în care au atins o grădiniţă.

Atacul a avariat infrastructuri, iar ”jumătate din localitate a fost lăsată fără curent”, se arată în comunicat.

În fotografii difuzate pe Internet apar o gaură în zidul unei clădiri şi cărămizi pe jos într-o cameră, în mijlocul unor jucării.

Armata ucraineană a anunţat că ”trei angajaţi ai şcolii au fost răniţi” şi înregistra până joi înainte de prânz ”29 de încălcări ale armistiţiului” în toată zona de conflict, în care a fost rănit un militar ucrainean.

Separatiştii din regunea separatistă ucraineană Lugansk, citaţi de agenţia rusă de presă Interfax, au anunţat că ”Situaţia pe linia frontului s-a degradat în ultimele 24 de ore”.

Şeful miliţiei din această regiune, Ian Leşcenko, a acuzat armata ucraineană de faptul că ”încearcă să împingă conflictul către o escaladare”.

Rusia, pe care Statele Unite o acuză că încearcă să creeze ”pretexte” de a ataca Ucraina şi care a comasat peste 100.000 de militari la frontiera ucraineană, şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă”.

”Sperăm ca opozanţii noştri din capitalele occidentale, de la Washington, de la NATO, să-şi folosească influenţa pentru a pune în gardă autorităţile de la Kiev împotriva unei noi escaladări”, a subliniat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Premerul britanic Boris Johnson a acuzat Rusia de o ”provocare” vizând ”să discrediteze” Kievul şi să justifice o intervenţie.

”O grădiniţă a fost bombardată în ceea ce noi considerăm, în ceea ce noi ştim că este o operaţune (...) concepută să-i discrediteze pe ucraineni, concepută pentru a crea un pretext, o provocare falsă care să justifice o acţiune rusă”, a declarat Johnson presei în cursul unei vizite într-o bază militară.

”Ne temem puternic că vom vedea mai multe lucruri de acest fel în zilele următoare”, a denunţat el.

Regatul Unit şi Statele Unite acuză Moscova de faptul că ar putea pregăti un pretext, în războiul de opt ani dintre armata ucraineană şi separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova, în Donbas, pentru a-şi justifica o intervenţie militară în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.