Fostul ministrul al Justiţiei, deputatul USR Stelian Ion a declarat, joi, la dezbaterea din comisia juridică, pe marginea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ, că ”USR nu vrea să se desfiinţeze SIIJ prin reînfiinţarea altei structuri, la fel de nocive, poate chiar mai nocive”. ”Ne interesează, în principal, să asigurăm independenţa justiţiei, a judecătorilor şi procurorilor, să nu creăm mecanisme prin care să poată fi anchetaţi în mod discreţionar unii magistraţi”, a mai spus deputatul USR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu vrem să se desfiinţeze SIIJ prin reînfiinţarea altei structuri, la fel de nocive, poate chiar mai nocive, asta este problema principală. Dacă proiectul acesta respecta principiile de bază, despre care a vorbit domnul ministru dar nu se regăsesc în proiectul de lege, am fi fost primii care am fi votat şi am fi împins acest proiect de lege”, a arătat Stelian Ion, în cadrul dezbaterii. 

Deputatul USR a mai spus că îl interesează foarte mult ”nu să bifăm aşa, matematic, pe o listă, desfiinţarea SIIJ”.

”Ne interesează, în principal, să asigurăm independenţa justiţiei, a judecătorilor şi procurorilor, să nu creăm mecanisme prin care să poată fi anchetaţi în mod discreţionar unii magistraţi, în pofida altora. Ne interesează mecanisme care să nu facă din magistraţi cetăţeni cu mai multe drepturi decât alţi cetăţeni, pentru că, a crea o structură specială, şi a nu recunoaşte competenţele parchetelor speciale, creează din magistraţi fix o castă care se sustrage regulilor generale”, a spus Stelian Ion.

Potrivit fostului ministru, aceasta este ”o notă proastă care se dă luptei împotriva corupţiei, şi un semnal foarte prost pe care îl dăm”.

”Înseamnă că magistraţii, în România, nu au încredere în parchetul specializat cu lupta împotriva corupţiei”, a mai explicat Stelian Ion.

Referitor la falia despre care a făcut referire ministrul Justiţiei, Stelian Ion a spus că ”nu este vorba despre o falie, o ruptură în sânul magistraturii, în profunzime, ci o falie între un pol de putere din CSM, dominat de o grupare, în secţia pentru judecători, şi restul lumii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.