Ministrul italian de Externe Luigi Di Maio efectuează marţi o vizită la Kiev, iar miercuri la Moscova, în contextul în care tensiunile între Rusia şi Occident nu scad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unei surse ministeriale contactate de AFP, Luigi Di Maio efectuează marţi o vizită la Kiev, iar apoi la Moscova.

Vizita la Moscova a fost anunţată de către omologul său rus Serghei Lavrov.

”Suntem hotărâţi să transmitem Moscovei mesaje clare, unitare şi ferme, în strânsă colaborare cu partenerii şi aliaţii noştri europeni, NATO şi OSCE, care descurajează orice agresiune sau escaladare”, a declarat luni  Di Maio, în marja unei întâlniri la Roma cu omologul său din Qatar.

”În paralel, ne menţinem angajamentul în favoarea unei soluţii diplomatice şi durabile în cadrul acordurilor de la Minsk şi formatului Normandia”, a adăugat el.

Anunţarea acestor două vizite intervine în contextul în care Rusia a apreciat luni că este posibilă o soluţie diplomatică la criza ruso-occidentală în centrul căreia se află Ucraina, şi în care Statele Unite şi europeni se tem de o invazie iminentă a acestei ţări de către Moscova.

Un balet diplomatic intens are loc în regiune.

Cancelarul Olaf Scholz se află luni într-o vzită la Kiev, unde este primit de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, înaintea unei vizite la Moscova, într-o nouă încercare diplomatică de dezamorsare a crizei ruso-occidentale care destabilizează securitatea europeană.

Kievul a cerut în mod oficial Rusiei să prezinte explicaţii cu privire la desfăşurarea a zeci de mii de militari la frontiera Ucrainei, în baza angajamentelor pe care şi le-a asumat în cadrul Orgaizaţiei pentru Securtate şi Cooperare în Europa (OSCE).

O reuniune în acest sens este prevăută marţi, la OSCE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.