Primii militari germani suplimentari au început să sosească luni în Lituania, un stat membru NATO, într-un context tensionat regional după consolidarea trupelor ruse în jurul Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un avion de transport militar, la bordul căruia se aflau câteva zeci de militari germani - dintre cei 350 promişi recent -, au sosit la Kaunas, al doilea cel mai important oraş lituanian, a constatat un fotograf AFP.

Germania a staţionat 550 de militari în Lituania, unde se află la comanda unui batalion multinaţional NATO.

Aceste forţe suplmentare sunt susţinute de 100 de vehicule militare, a declarat presei comandantul acestui grup tactic, Daniel Andrae.

”Suntem nerăbdători să-i integrăm în grupul tactic”, a declarat el.

”În ceea ce mă priveşte, în calitate de comandat, este întotdeauna bine să obţinem capacităţi şi forţe suplimentare (...), pentru a fi pregătiţi pentru orice s-ar putea întâmpla”, a adăugat el.

Lituania, un stat membru al Uniunii Europene (UE) cu 2,8 milioane de locuitori, are frontiere comune cu Rusia şi Belarusul.

După ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014, NATO a decis să desfăşoare în Polonia şi în ţările baltice batalioane multimaţionale în cadrul unei misiuni - denumită ”Prezenţa Avansată Consolidată”.

”Hotărârea Germaniei de a trimite trupe suplimentare în Lituania este o decizie importantă şi oportună, care demonstrează solidaritatea, unitatea şi angajamentul NATO în domeniul apărării colective”, salută într-un comunicat ministrul lituanian al Apărării Arvydas Anusauskas.

Consolidarea forţelor germane face din Lituania a doua cea mai mare desfăşurare a Germaniei - după Mali.

Comasarea a 100.000 de militari ruşi la frontiera Ucrainei intensifică  temeri cu privire la izbucnirea unui conflict major în Europa.

În cadrul unor negocieri intense, provocate de această criză ruso-occientală, cancelarul german Olaf Scolz se află luni la Kiev, înaintea unei vizite la Moscova, marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.