Comitetul de Negociere, care reprezintă o mare parte a opoziţiei siriene, anunţă miercuri că respinge o abordare ”în etape” propusă de către Emisarul Special al ONU în Siria Geir Pedersen în vederea unor progrese în negocieri cu Damascul, după 11 ani de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această declaraţie intervine în urma unei reuniuni, în weekend, între mai multe grupări ale opoziţiei, al cărei obiectiv era să tragă concluziile ”erorilor” lor din trecut şi să se unească împotriva lui Bashar al-Assad, care deţine în prezent controlul asupra a două treimi din Siria.

Opoziţia politică siriană în exil - slăbită de lupte interne şi înfrângeri militare - a eşuat până în prezent să se unească şi să se prezinte ca o alternativă crediblă a regmului al-Assad.

La sfârşitul lui 2021, Emisarul Special al ONU în Siria Geir Pedersen şi-a exprimat speranţa uneireluări ”într-un vitor apropiat” şi ”în etape” a negocierilor de la Geneva, sub egida ONU, între reprezentanţi ai Damascului şi opziţiei.

Comitetul de Negociere a anunţat miercuri, într-un comunicat, ”respingerea mecanismului în etape” şi a ”oricărei iniţiative (...) care nu conduce (...) la aplicarea deplină a Rezoluţiei 2254 în vederea atingerii scopului său principal, şi anume o tranziţie politică”.

Această rezoluţie, adoptată de către Consiliul de Securitate al ONU în decembrie 2015, prevede o revizuire a Constituţiei şi organizarea unor alegeri supervizate de ONU.

Ultima rundă de negocieri sub egida ONU a avut loc în octombrie şi nu a condus la vreun progres.

”Încurajarea regimului, după ce acesta şi-a demonstrat (...) respingerea procesului politic de la Geneva, îl va îndemna la şi mai multă intransigenţă”, avertizează Comitetul.

Acuzate de faptul că sunt rupte de realitate şi de faptul că nu-i reprezintă pe rebeli, grupările din opoziţie au sfârşit ptin a pierde susţinerea din străinătate, în timp ce regimul al-Assad şi-a intensificat lupta împotriva rebelilor şi jihadiştilor, cu ajutorul Rusiei şi Iranului, începând din 2015.

Războiul din Siria - care a izbucnit în martie 2011, în urma reprimării unor manifestaţii în favoarea democraţiei care au opus iniţial armata şi rebeli - a devenit tot mai complex în timp.

El s-a soldat cu aproape o jumătate de milion de morţi, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), şi a condus la deplasarea a milioane de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.