Cel puţin 19 persoane au murit luni într-o avalanşă, în timp ce încercau să traverseze o trecătoare muntoasă între Afganistan şi Pakistan, a anunţat un oficial local taliban, relateazî AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe grupuri de persoane încercau să traverseze frontiera atunci când a avut loc avalanşa, declară AFP directorul Inormaţiilor şi Culturii în provincia Kunar (est) Najibullah Hassan Abdal.

”Nouăsprezece corpuri au fost descoperite pentru moment”, iar salvatori căutau alte victime şi eventuali supraveţuitori, a preczat el.

Numeroşi afgani încearcă zilnic să traverseze frontiera muntoasă cu Pakistanul, în căutarea unui loc de muncă sau a unor produse esenţiale în comerţ.

Numărul acestora a crescut după ce Afganistanul s-a împotmolit într-o gravă criză umanitară, în urma revenirii la putere a talibanilor, în august.

Conturile afgane sunt aproape goale, după oprirea ajutoarelor internaţionale, care reprezentau aproximativ 75% din bugetul naţional şi blocarea unor active afgane în valoare de miliarde de dolari în străinătate.

Şomajul a ”explodat”, iar numeroşi funcţionari nu au mai fost plătiţi de luni de zile.

Pakistanul este pe cale să încheie construcţia unei bariere, prin care să-şi protejeze frontiera poroasă de 2.670 de kilometri lungime cu Afganistanul, pe Linia Durand, trasată de fosta administraţie colonială britanică.

Negustori şi traficanţi folosesc de secole poteci muntoase între cele două ţări, pentru a trece dintr-una în cealaltă fără să plătească taxe, în pofida unor riscuri, în această regiune, unde avalanşe au loc frecvent.

În 2015, peste 250 de oameni au murit într-o serie de avanlanşe sângeroase în Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.