Primarul din Ottawa, Jim Watson, care a considerat situaţia „scăpată de sub control” în oraşul Ottawa paralizat de mai mult de o săptămână de opozanţii măsurilor sanitare, a declarat duminică „stare de urgenţă” în capitala canadiană şi Poliţia a înăsprit tonul faţă de manifestanţi, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestele, care au debutat la Ottawa sâmbătă, 29 ianuarie, s-au extins în acest weekend în alte mari oraşe canadiene, în timp ce zeci de camioane şi manifestanţi au continuat să paralizeze în centrul capitalei duminică. 

Primarul Jim Watson a anunţat după-amiază că a declarat stare de urgenţă la Ottawa „din cauza manifestaţiilor în curs”. Această declaraţie „reflectă pericolul grav, precum şi ameninţarea la adresa siguranţei şi securităţii cetăţenilor reprezentate de manifestaţiile continue şi subliniază nevoia de sprijin din partea altor administraţii şi niveluri de guvernare”, a indicat primarul în comunicat. 

O astfel de măsură „oferă şi o mai mare flexibilitate în rândul administraţiei municipale pentru a permite oraşului Ottawa să gestioneze ccontinuitatea activităţilor în vederea asigurării serviciilor esenţiale” cetăţenilor, a precizat aceasta. 

Jim Watson a considerat „situaţia complet scăpată de sub control (la Ottawa), din cauza protestatarilor care fac legea”. „Suntem pe care le a pierde lupta (...), trebuie să ne recăpătăm oraşul”, a spus primarul, numind „inaccptabil” comportamentul protestatarilor care blochează străzile din centrul oraşului şi acţionează fără încetare din camioane. 

Poliţia din Ottawa, criticată pentru că nu a putut preveni paralizarea centrului capitalei, a anunţat intenţia de a împiedica aprovizionarea protestatarilor, în special cu carburant. „Oricine încearcă să sprijine cu material (combustibil etc.) manifestanţii riscă să fie arestat. Această măsură este de acum în vigoare”, a avertizat aceasta pe Twitter. 

Mişcarea, denumită „convoiul libertăţii”, a fost iniţial menită să protesteze împotriva deciziei de a forţa, de la jumătatea lunii ianuarie,  transportatorii să se vaccineze pentru a trece graniţa dintre Canada şi Statele Unite, dar s-a transformat rapid într-o mişcare împotriva sănătăţii. măsuri în ansamblu şi, de asemenea, pentru unii, împotriva guvernului lui Justin Trudeau.

Protestatarii spun că vor să-şi continue ocupaţia până când restricţiile de sănătate vor fi ridicate.

În timpul unei întâlniri de urgenţă cu oficialii municipali aleşi, şeful poliţiei din Ottawa, Peter Sloly, s-a plâns sâmbătă că nu are suficiente mijloace pentru a pune capăt a ceea ce el a descris drept „stare de sediu” şi a cerut „resurse suplimentare”.

Poliţia din Ottawa va primi în curând întărirI cu aproximativ 250 de membri ai Jandarmeriei Regale din Canada (RCMP), o forţă a poliţiei federală.

Mişcări similare, dar la scară mai mică, au avut loc sâmbătă în câteva oraşe mari canadiene, Toronto, Quebec şi Winnipeg şi au continuat duminică, în special în Quebec.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.