Kim Jong Un este vedeta unui nou clip de propagandă, în care apare galopând pe un cal alb, în munţi, o modalitate de a-şi afişa leadershipul economic, fără ca în clip să se menţioneze o serie de şapte lansări recente de rachetă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest documentar, publicat săptămâna aceasta, promovează eforturile dictatorului nord-coreean de redresare a economiei ţării, puternic afectată de o blocadă pe care şi-a autoimpus-o în lupta împotriva covid-19 şi de sancţiuni internţaionale.

Documentarul nu menţionează cele şapte teste de armament efectuate de la începutul anului - un record -, inclusiv un tir al celei mai puternice rachete nord-coreene din 2017 încoace, în contextul în care Phenianul face să planeze ameninţarea unei reluări a testelor unor rachete cu rază lungă de acţiune sau nucleare.

”Tema dominantă a documentarului este devotamentul lui Kim şi munca sa asiduă pentru popor”, analizează la AFP Rachel Minyoung Lee, însărcinată cu cercetarea la Stimson Center, cu sediul la Washington.

Dictatorul nord-coreean apare în acest documentar pe un cal alb - un simbol-cheie al regimului dinastiei Kim.

Rachel Minyoung Lee consideră că aceste scene în care apar cai nu au legătură cu lansările recente de rachete ale Nordului.

”Această serie ar putea fi o încercare de a sublinia vitalitatea lui Kim”, apreciază Cheong Seong-chang de la Institutul Sejong.

Phenianul şi-a reiterat voinţa de a-şi moderniza forţele armate, în pofida unor infornaţii alarmante despre o scumpire puternică a mărfurilor alimentare şi o agravare a foametei.

Aceste dficultăţi sunt evocate în imagini în care Kim coboară prudent scări, în timp ce un narator spune că ”trupul i-a fost încovoiat” de munca grea.

Un profesor de la Universitatea de studii nord-coreene de la Seul, Yang Moo-jin, apreciază că este vorba despre o încercare de ”umanizare” a dictatorului.

”Ei încearcă să-l prezinte ca pe un lider care-şi iubeşte mult poporul şi care, prin urmare, este adesea surmenat şi oboseşte”, declară el AFP.

În alte clipuri publicate săptămâna aceasta de KCTV, Kim Jong Un apare, alături de soţia sa Ri Sol Ju şi de mătuşa sa Kim Kyong Hui la un spectacol de teatru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.