Preşedintele american Joe Biden le cere talibanilor, care se află la putere în Afganistan, să elibereze un american pe care-l ”deţin de doi ani”, Mark Frerichs, ca o condiţie prealabilă a oricărei speranţe a regimului fundamentalist la o ”legitimitate”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Talibanii trebuie să-l elibereze imediat pe Mark, pentru ca să poată să spere la orice luatre în cont a aspiraţiilor lor la legitimitate. Acest lucru nu este negociabil”, a subliniat duminică Joe Biden.

Şeful statului american anunţă că luni se împlinesc ”doi ani” de când acest veteran al Marinei americane (US Navy), un inginer civil, a fost răpit n Afganstan.

”Mark este din Illinois. Un fiu, un frate. Iar familia sa a îndurat doi ani sfâşietori, în care s-a rugat pentru siguranţa sa, întrebându-se unde şi cum să-l găsească, aşteptând cu nerăbdare să se întoarcă acasă”, afirmă şeful statului american.

Într-un editorial publicat miercuri pe site-ul ziarului The Washington Post (WP), sora sa, Charlene Cakora, îl îndeamnă pe Joe Biden ”să-l aducă acasă pe fratele” său, pe care-l consideră ”ultimul american ţinut ostatic în Afganistan”.

În august 2020, FBI a promis o primă în valoare de cinci milioane de dolari în schimbul oricărei informaţii care să conducă la repatrierea americanului.

Răpirea acestuia, în februarie 2020, a avut loc în timp ce Statele Unite şi talibanii intrau în ultima linie dreaptă a negocierilor care au condus, la 29 februarie, la încheierea unui acord istoric, la Doha, după 18 ani de război.

Potrivit surorii lui Mark Frerichs, reţeaua Haqqani - clasificată de către Statele Unite drept o grupare ”teroristă” - l-a răpit pe fratele său.

Joe Biden promite, în acest comunicat al Casei Albe, ca ”administraţia (sa) să continue să acţioneze fără încetare până când fiecare american reţinut nedrept, împotriva voinţei sale, se întoarce acasă”.

Niciun stat nu a recunoscut, pentru moment, regimul taliban, însă reprezentanţi ai acestuia, inclusiv ministrul taliban de Externe, Amir Khan Muttaqi, s-au întâlnit cealaltă duminică şi săptămâna trecută cu occidentali, la Oslo, într-o primă vizită oficială în Europa.

În cadrul acestor întâlniri, Occidentul a legat o reluare a ajutoarelor destinate Afganistanului de respectarea drepturilor omului, în contextul în care peste jumătate din populaţie este amenunţată de foamete în această iarnă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.