Premierul britanic Boris Johnson vrea să evite o ”baie de sânge” în Ucraina şi urmează să-l sune pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-l îndemna, din nou, ”să dea înapoi şi să se angajeze diplomatic”, anunţă Guvernul britanic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Premierul (britanic Boris Johnson) este hotărât să accelereze eforturi diplomatice şi să consolideze disuasiunea pentru a evta o baie de sânge în Europa”, a anunţat vineri într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Guvernului brtanic.

”El va reitera necesitatea ca Rusia să dea înapoi şi să se angajeze diplomatic, într-o convorbire cu preşedintele (rus Vladimir) Putin, săptămâna aceasta”, a anunţat ea.

În afară de acest apel telefonic, şeful Guvernului de la Londra urmează să efectueze o vizită în regiune în zilele următoare.

Rusia a desfăşurat în ultimele luni zeci de mii de militari la frontiera Ucranei şi alimentează temeri cu privirela o invazie.

Guvernul lui Putin neagă orice plan în acest sens, însă insistă asupra unor garanţii scrise prvind securitatea Rusiei, inclusiv o promisiune ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO.

Diplomaţia britanică a anunţat luni în Parlament o înăsprire a regimului britanic al sancţiunilor care să permită Regatului Unit - acuzat de faptul că se face că nu vede un aflux de fonduri ruseşti pe tertoriul britanic - să ţintească interese strategice şi financiare ale Moscovei.

Ameninţarea rusă nu provine doar de la ”tancuri”, ci şi de la ”bani lichizi”, subliniază, într-un editorial publicat în ediţia de vineri a cotidianului CityAm, unul dintre ziarele preferate ale puternicei industrii financiare britanice, un deputat conservator, Tom Tugendhat, preşedintele Comisiei Afacerilor Externe din Parlament.

”În timp ce Moscova îşi arată muşchii în Ucraina, banii ruseşti ne otrăvesc în continuare malurile”, denunţă el.

Fonduri plasate în ”conturi şi proprietăţi la Londra sunt folosite pentru a submina securtatea Regatului Unt”, avertizează el.

Tom Tugendhat evocă moartea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu în 2006 la Londra, după ce a denunţat corpţia şi presupuse legături ale serviciilor ruse de informaţii cu crima organizată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.