Preţurile globale ale cărbunelui au crescut aproape de niveluri record, deoarece criza din Ucraina măreşte aşteptările că europenii vor începe să solicite combustibili fosili de teama că tensiunile între Rusia şi ţările occidentale vor duce la întreruperea livrărilor ruseşti de gaze naturale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele de referinţă pentru cărbune Newcastle a crescut cu peste o treime în această lună, până la 262 de dolari pe tonă, alimentat iniţial de o interdicţie de o lună a exporturilor de către furnizorul de top Indonezia, iar în prezent de îngrijorările că orice angajament militar în Ucraina va întrerupe livrările de gaze din Rusia.

Europa se bazează pe Rusia pentru aproximativ 35% din gazele sale naturale şi se confruntă cu o penurie de gaze din vara trecută, care a determinat preţurile locale să urce la niveluri record la sfârşitul anului trecut.

Preţurile gazelor începuseră să scadă în ultimele săptămâni, odată cu o creştere a importurilor, dar au crescut din nou pe măsură ce tensiunile crescânde cu Rusia ridică îngrijorări cu privire la o potenţială întrerupere a livrărilor.

Pentru a se proteja de orice penurie de combustibil, companiile europene de utilităţi au intensificat importurile de cărbune, înăsprind şi mai mult o piaţă care încă nu s-a redresat de la interdicţia şoc din Indonezia, care a redus livrările de cărbune în timpul sezonului de vârf al cererii de iarnă.

”Marfurile spot devin mai puţine pe termen scurt, cu o mişcare către Europa, unde preţurile cresc din cauza preţurilor gazelor şi a efectului simultan al recentei interdicţii din Indonezia”, a declarat Puneet Gupta, fondatorul pieţei indiene de cărbune Coalshastra.

În timp ce consumul de cărbune în Europa a scăzut drastic în ultimii ani - reprezentând doar 6,2% din consumul global de cărbune în 2020, potrivit datelor BP - cumpărătorii europeni au intensificat în mod agresiv achiziţiile de la jumătatea anului 2021.

Sub presiunea de a îndeplini obiectivele climatice, mai multe ţări UE au închis vechi centrale electrice pe cărbune. Unele ţări păstrează centralele pe cărbune pentru a fi utilizate pentru aprovizionarea de rezervă, dar multe au fost deja repuse în funcţiune din cauza preţurilor ridicate la gaz.

Potrivit companiei de urmărire a fluxurilor de mărfuri Kpler, Europa este pe cale să importe 5,58 milioane de tone de cărbune termic în ianuarie, cel mai mare total lunar din noiembrie 2019 şi cu peste 1 milion de tone mai mult decât media lunară în 2021.

Achiziţia a ajutat la o creştere bruscă a preţurilor cărbunelui, după ce acestea au depăşit nivelurile record înregistrate în octombrie anul trecut, din cauza deficitului din China şi India, pe fondul vremii extreme şi a cererii industriale post-pandemie.

Creşterea consumului european ar putea provoca probleme pentru alţi cumpărători, în special în India, al doilea mare consumator de cărbune dun lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.