Ţările bogate şi ţările în curs de dezvoltare ar putea ajunge la un compromis în vederea unei ridicări a brevetelor vaccinurilor împotriva covid-19 ”în săptămânile următoare”, anunţă vineri, la Paris, directoarea generală a Organizaţiei Mondiale Comerţului (OMC) Ngozi Okonjo-Iweala, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Credem că un teren de înţelegere, un compromis rezonabil poate fi găsit, care să permită ţărilor în curs de dezvoltare să aibă acces la transferuri de tehnologie şi la proprietatea intelectuală şi care să încurajeze totodată inovaţia şi cercetarea”, anunţă într-o conferinţă de presă directoarea OMC.

”Sperăm să aibă loc un progres în următoarele săptămâni”, anunţă Ngozi Okonjo-Iweala şi subliniază că nu poate promite un compromis înaintea summitului Uniunii Europene (UE) şi Uniunii Africane (UA) prevăzut în perioada 17-18 februarie la Bruxelles.

Ea subliniază că problema ridicării drepturilor de proprietate intelectuală ale vaccinurilor opune două grupuri de ţări.

Este vorba, pe de o parte, despre ”un grup în principal de ţări în curs de dezvoltare, aproape 100, care crede că o ridicare a drepturilor de proprietate intelectuală este esenţială în încurajarea şi susţinerea capacităţilor de producţie pe teritoriul lor”, precizează ea.

De cealaltă parte, este vorba despre ”ţări în principal dezvoltate care cred că este important mai ales să se garanteze accesul (la vaccinuri) şi care nu vor să facă nimic care să descurajeze inovaţia, cercetarea şi dezvoltarea, pentru că astfel au fost create noile vaccinuri”, mai declară ea.

”Ceea ce este important este accesul la vaccinuri, care presupune donaţii, o facilitare a distribuţiei, necestatea de a ridica la maximum restricţiile impuse schimburilor şi care este necesar să permită totodată, atât acum, cât şi în viitor, crearea unor linii de producţie”, a apreciazat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, ministrul francez al Comerţului Exterior Franck Riester.

”Aşa stau deja lucrurle, având în vedere ceea ce se întâmplă în Senegal, Rwanda, Africa de Sud”, a adăugat el.

Potrivit lui Franck Riester, ”în ţările în curs de dezvoltare, proprietatea intelectuală nu trebuie să constituie niciodată o frână”.

”Dacă este necesară - iar aceasta este poziţia UE -, o facilitare suplimentară a accesului la licenţe voluntare, la licenţe obligatorii care există deja, atunci să lucrăm la acest lucru. Noi suntem pregătiţi să facem acest lucru în cel mai constructiv mod posibil”, dă asigurări ministrul francez, a cărui ţară deţine, în primul semestru al lui 2022, preşedinţia Uniunii Europene (UE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.