Transpunerea în România a Directivei Europene 2019/1023 în domeniul prevenţiei şi restructurării în business aduce noi instrumente utile pentru antreprenori, adică avertizarea timpurie şi acordul de restructurare, arată CITR, parte a Impetum Group, care menţionează că antreprenorii vor primi alerte din partea autorităţilor în cazul în care compania lor este în dificultate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Proiectul de lege care transpune Directiva Europeană 2019/1023 în domeniul prevenţiei şi restructurării de business şi care va schimba legea insolvenţei în România aduce reglementări pre-insolvenţă utile companiilor, în special a IMM-urilor: avertizarea timpurie şi acordul de restructurare. Proiectul se află în comisiile de specialitate ale ministerelor pentru avizare, iar ulterior va fi transmis spre aprobare către Guvern şi Parlament", arată CITR.

CITR, parte a Impetum Group, a fost consultantul expert în consorţiul selectat de Comisia Europeană pentru implementarea Directivei UE nr. 2019/1023 în domeniul prevenţiei şi restructurării în România.

„Schimbarea legislaţiei în domeniul insolvenţei în România şi crearea unor instrumente pre-insolvenţă adaptate nevoilor companiilor vine într-un moment cum nu se poate mai potrivit. Analizele noastre asupra pieţei ne indică faptul că pandemia a dat amploare dificultăţilor pre-existente ale companiilor, dar nu le-a încurajat să acceseze proceduri de restructurare. Odată cu încetarea schemelor de sprijin guvernamental ne aşteptăm ca multe companii să fie beneficiarele noilor soluţii de sprijin pe care le va aduce schimbarea legislaţiei”, spune Vasile Godîncă-Herlea, managing partner CITR şi Team Leader al echipei de experţi care a redactat proiectul de lege care transpune Directiva în România. 

În cazul în care o companie are întârzieri sau restanţe la plata taxelor şi impozitelor, într-un anumit cuantum, antreprenorul va primi o notificare din partea autorităţilor care va conţine şi informaţii despre ce înseamnă ca o companie să fie în dificultate, diferite stadii de dificultate şi ce soluţii există şi posibilitatea de a lua legătura cu un consultant specializat. Toate acestea vor ajuta antreprenorii să aibă o viziune de ansamblu şi să ia cele mai bune decizii pentru a nu ajunge într-un stadiu avansat de dificultate.

„Dorim să încurajăm antreprenorii care se confruntă cu dificultăţi, dar care au afaceri viabile, să se îndrepte către soluţii de restructurare […].  Săptămâna viitoare proiectul de lege va fi supus aprobării Guvernului. Intenţionăm ca în prima sesiune parlamentară a acestui an să trecem proiectul prin Parlament, să avem astfel o nouă lege şi voi susţine adoptarea cât mai rapidă a acestui proiect, astfel încât piaţa românească să beneficieze de instrumente de redresare mai eficiente şi mai bine adaptate dificultăţii companiilor, chiar şi într-un stadiu incipient”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Antreprenorii vor avea la dispoziţie, conform proiectului de lege, şi soluţii de restructurare în afara instanţelor, care vor avea caracter confidenţial. Acordul de restructurare este prevăzut ca o soluţie în care antreprenorii, împreună cu un administrator restructurator elaborează împreună un plan de restructurare al companiei care apoi va fi supus aprobării creditorilor. Acesta poate însemna tăieri sau reeşalonări de datorii, restructurări operaţionale ale companiei şi regândirea strategiei. Planul de restructurare va ajunge în doar etapa finală în faţa unui judecător sindic, pentru o viză de legalitate a întregului proces.

„Acordul de restructurare, aşa cum a fost conceput în proiectul de lege, va fi în beneficiul mai multor tipuri de business-uri din România şi va da ocazia redresării majorităţii companiilor care sunt în dificultate şi chiar în insolvenţă iminentă. Avantajul acestei proceduri este că în acest cadru, antreprenorul nu mai este singur. Administratorul restructurării este alături de el încă din faza în care încearcă să identifice problemele. Ulterior, în faza de implementare, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale, dar are beneficiul suplimentar al asistenţei aceluiaşi specialist, administratorul restructurării, pentru aducerea la bun sfârşit a măsurilor propuse prin planul de restructurar”, spune Paul- Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Potrivit Studiului CONFIDEX S2 2021, realizat de Impetum Group, 37% dintre manageri înţeleg restructurarea ca fiind un proces intern, centrat pe îmbunătăţirea fluxurilor operaţionale, în timp ce 34% dintre aceştia consideră restructurarea ca fiind un răspuns la factori externi (piaţă/concurenţă). Răspunsurile majorităţii managerilor cu privire la ce presupune un proces de restructurare ne arată că mediul de business recunoaşte existenţa acestei nevoi şi înţelege că aceasta poate fi adresată în mod diferit, în funcţie de specificul situaţiei.  

Transpunerea Directivei Europene privind insolvenţa şi restructurarea în România reprezintă, pe lângă actualizarea legislaţiei, şansa salvării companiilor de la primele semne de dificultate. Noua abordare în materia procedurilor de prevenire a insolvenţei are scopul, dar şi menirea de schimbare a mindsetului din businessul românesc, punând accentul pe prevenţie şi negociere în afaceri.

CITR este liderul pieţei de insolvenţă din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa insolvenţei şi aproape 1.000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro şi distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea în business în oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.