Rethink România a desfăşurat online, în perioada octombrie - noiembrie 2021, primul său studiu reprezentativ la nivel naţional, care a urmărit mai multe arii de interes pentru think tank – mentalitatea individuală şi colectivă, mândria naţională, simţul de apartenenţă, calitatea vieţii, valorile, educaţia, intenţia de emigrare şi de revenire în ţară a celor emigraţi, dorinţa de a avea copii sau barierele percepute în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pornind de la datele colectate, Rethink România a definit promotorii ţării, aplicând o analiză consacrată în cercetările de marketing în ultimii 20 de ani, care măsoară gradul de recomandare pentru un produs/serviciu utilizat – Net Promoter Score. Acest demers este important şi pentru România, cum este şi pentru un business.

“Promotorii României pot avea un impact disproporţionat asupra economiei datorită faptului că sunt promotori activi ai produselor şi serviciilor fabricate în România. Îmbunătăţind calitatea vieţii în România, creştem şi puterea economiei, accelerând astfel un cerc virtuos”, a declarat Dragoş Anastasiu, Preşedinte Rethink România.

Întregul studiu şi-a dorit să înţeleagă mai bine percepţiile şi motivaţiile care se regăsesc în spatele tendinţelor, şi care conturează fundamental societatea noastră: mentalitate, educaţie, demografie, la rândul lor legate de calitatea vieţii şi atractivitatea României. A fost realizat în parteneriat cu Aha Moments, rezultatele fiind deja comunicate de către Rethink Romania în cadrul unor întâlniri lunare.

Această a doua parte a studiului, prezentată astăzi, 27 ianuarie, a fost desfăşurată pe un număr de 1017 cetăţeni români, aparţinând segmentului de români 16-65 ani, utilizatori de internet.

Manuela Mancaş, membru Rethink şi fondator AHA Moments: “Dacă România ar fi un furnizor de servicii, experienţa utilizatorului ar indica mai degrabă un scor slab, 36% fiind promotori şi 40% rezervaţi. Rezervaţii nu expun neapărat proactiv părerea lor negativă celorlalţi, dar, dacă sunt întrebaţi sau cuprinşi într-o discuţie despre România, pot expune nemulţumirea lor şi către ceilalţi. În mod similar, promotorii nu vorbesc proactiv sau recurent despre susţinerea României, dar ei pot fi o bună sursă de promovare, dacă vocea lor ar fi potenţată”.

Printre principalele concluzii ale studiului, se regăsesc următoarele:

  • Calitatea percepută a vieţii are o strânsă legătură cu gradul de recomandare a României. 72% dintre promotorii României sunt de părere că duc o viaţă bună sau foarte bună, faţă de o medie de 60% în populaţia generală sau faţă de 46% în rândul celor rezervaţi în a genera recomandarea României.
  • Promotorii României sunt mai multumiţi de coordonatele vieţii lor de acum, îndeosebi legat de locuinţă, relaţii personale şi opţiunile de a-şi petrece timpul liber în localitatea lor, cât şi de starea de sănătate pe care o au.
  • Pentru promotori, nivelul de siguranţă şi perspectivele bune pentru a creşte un copil sunt pilonii cei mai solizi ai României ca ţară în care să trăiasca. Punctele nevralgice rămân aceleaşi: mediu, educaţie şi şansele în antreprenoriat.
  • Promotorii au opinii mai ferme despre emigrare decât populaţia generală, 74% dintre ei spunând cert că nu îşi doresc să emigreze. Totuşi, 6% dintre ei spun că ar putea emigra în 2022, cu menţiunea că majoritatea (79%) dintre ei îşi doresc să revină în ţară după o experienţă de studii/ de muncă în altă ţară.
  • Produsele şi serviciile fabricate în România se bucură de un Net Promoter Score bun de recomandare, mai mare decât România ca ţară.

Sorin Cace, Director Adjunct Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii: “Problema care trebuie să ne preocupe este mobilizarea masei critice de promotori. Dacă ea nu există trebuie creată, activată şi transformată în vector al schimbării. Abia atunci vom contribui la creşterea bunăstării sociale şi individuale.”

Despre Rethink România

Rethink România este o iniţiativă a unor antreprenori care cred că, în ultimii 30 de ani, România nu şi-a atins potenţialul şi care s-au hotărât să schimbe acest model, pentru că următorii 30 de ani să fie mai productivi, iar viitorul copiilor noştri mai sănătos.

Rethink România reuneşte antreprenori, profesionişti, inovatori, entuziaşti şi învingători în domeniile lor de activitate:

Andy Szekely (Bootcamp University), Avi Cicirean (BrandMinds), Bogdan Rădulescu (Untold Festival), Cristina Chiriac (Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin), Cristina Gheorghe (Institutul Dezvoltării Personale), Călin Ile (Federaţia Industriei Hoteliere din România), Daniela Nemoianu (Nemoianu Consulting), Dorin Bodea (Result Development), Dragoş Petrescu (City Grill), Elena Lotrean (Şcoala Finlandeză din Sibiu), Florin Jianu (CNIPMMR), Felix Tătaru (GMP Group), Felix Pătrăşcanu (FAN Courier), Marius Ghenea (Catalyst România), Ovidiu Şandor (Mulberry Development), Simona Baciu (Transylvania College), Virgil Stănescu (SportsHub), Mihai Bârsan (Pareto Report),  Ciprian Stănescu (Social Innovation Solutions), George Leca (Asociaţia Pentru Valori în Educaţie), Cristi Nacu, Dragoş Anastasiu (Eurolines Group şi Preşedinte ReThink România) şi mulţi alţii.

Raportarea la România anului 2050 este imposibilă fără a acorda o atenţie specială tinerilor. ReThink România Young este o comunitate de tineri cu potenţial demonstrat de implicare civică, ce produce idei transformatoare care pot fi transpuse în iniţiative sau direcţii strategice pentru România. Membrii tineri sunt mentoraţi de membrii fondatori şi participă la grupurile de lucru ale think tank-ului. Aripa Young a think tank-ului este coordonată de Roxana Chiriţoiu.

***

Orice schimbare în societate pleacă de la fiecare individ în parte şi soluţia pentru ca România să devină aşa cum ne-o dorim vine de la fiecare dintre noi, din modul în care ne raportăm la mediul înconjurător, la viitor şi la valori. Dacă te identifici cu viziunea rethink România, dacă împărtăşeşti misiunea noastră şi dacă rezonezi cu valorile noastre, te aşteptăm alături de noi să construim împreună planuri pentru următorii 30 de ani.

www.rethinkromania.ro

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.