China şi-a exprimat joi susţinerea faţă de ”îngrijorările rezonabile” ale Rusiei cu privire la Ucraina, o ţară în care Statele Unite afirmă că se tem de un posibil atac rus până la jumătatea lui februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gigantul asiatic, un apropiat al Rusiei, s-a abţinut până acum să ia parte la criza dintre Moscova şi Occident, care-l acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că a comasat 100.000 de militari ruşi la frontiera Ucrainei.

Însă, cu opt zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing - pe timpul cărora are loc în mod tradiţional un ”armistiţiu” în conflictele mondiale - ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a discutat la telefon cu omologul său american, Antony Blinken, despre Ucraina.

”Îngrijorările rezonabile ale Rusiei în domeniul securităţii trebuie să fie luate în serios şi să primească o soluţie”, i-a spus Wang Yi lui Antony Blinken, potrivit unui comunicat difuzat de către Ministerul chinez de Externe.

Această luare de poziţie are loc la o zi după ce Statele Unite şi NATO au respins principala revendicare a Rusiei - şi anume de a se angaja să refuze o aderare la Alianţa Nord-Atlantică a Ucrainei.

Ministrul chinez a subliniat - fără să numească NATO - că ”securitatea regională nu poate fi garantată printr-o consolidare sau o extindere a blocurilor militare”.

”Îndemnăm toate părţile la calm, să se abţină să crească tensiunile şi să amplifice criza”, a declarat Wang Yi - un ecoul al pozţiei Moscovei, care acuză Occidentul de ”isterie” în privinţa Ucrainei şi dezminte orice plan de invazie a acestei foste republici sovietice.

Potrivit Departamentului de Stat, Antony Blinken a subliniat, la rândul său, ”riscurile mondiale la adresa securităţii şieconomiei pe care le reprezintă o nouă agresiune rusă a Ucrainei”.

Statele Unite sunt convinse de riscul unui atac rus în Ucraina.

”Totul arată” că Vladimir Putin ”va ace uz de forţa militară la un moment dat, poate de-acum până la jumătatea lui februarie”, a acuzat miercuri adjuncta secretaruluide Stat american Wendy Sherman.

Ea a subliniat că deschiderea Jocurilor Olimpice, la Beijing, la 4 februarie ar putea să influenţeze ”calendarul” lui Putin, care ar putea încerca să nu-l ofenseze pe preşeidntele chinez Xi Jinping în timpul acestui eveniment major pentru China.

Bejingul a respins luni dezvăluiri din presa americană potrivit cărora Xi Jinping i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina în timpul JO de Iarnă.

În cadrul convorbirii sale cu Antony Blinken, Wang Yi a îndemnat Washingtonul să înceteze să ”perturbe” Jocurile Olimpice de iarnă.

Statele Unite, la fel ca alte ţări, au anunţat o ”boicotare diplomatică” a JO, cu scopul de a denunţa încălcări ale drepturilor omului în China.

Washingtonul îşi va trimite atleţii la competiţii, însă nu şi oficiali de rang înalt care să reprezinte ţara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.