O continuare a unor negocieri ruso-ucrainene, la începutul lui februarie, la Berlin, este o ”veste bună”, care sugerează că Rusia va privilegia calea diplomatică cel puţin până atunci, apreciază joi ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vestea bună este că consilierii au acceptat să se întâlnească la Berlin, peste două săptămâni, ceea ce înseamnă că cel puţin în următoarele două săptămâni Rusia este susceptibilă să rămână pe o cale diplomatică”, a declarat într-o conferinţă de presă, în cursul unei vizite în Danemarca, Dmitro Kuleba.

El consideră însă că această întâlnire, miercuri, la Paris, între diplomaţi ruşi, ucraineni, francezi şi germani ”nu a schmbat nimic” pe fond.

”Aceasta este vestea proastă”, constată el.

Statele Unite şi NATO au trimis miercuri două scrisori Rusiei, care cerea un răspuns în scris la proiecte ale două tratate, pe care le-au transmis la jumătatea lui decembrie Occidentului.

În cadrul unor eforturi internaţionale în vederea unei dezamorsări a crizei, ministrul ucrainean salută administraţia Biden, ”care ne consultă înainte să vorbească cu ruşii şi după ce vorbeşte curuşii”.

Însă Ucraina ”nu va permite nimănui, nici măcar pretenilor noştri, să ne impună concesii”, reafirmă Kuleba.

În opinia sa, ”Rusia este cea care trebuie să facă concesii”.

Şeful diplomaţiei ucrainene şi-a reiterat apelul la ajutarea ţării sale cu armament defensiv şi o susţinere financiară.

”Eu sunt un mare susţinător al «soft power», însă este momentul să folosim «hard power»”, declară el.

”O Ucraină puternică este, în sine, cea mai bună măsură de disuasiune”, subliniază Dmitro Kuleba, care a elogiat angajamentul danez faţă de Kiev.

Diplomaţia daneză a anunţat joi că a decis să acorde Ucrainei un ajutor în valoare de aproape 80 de milioane de euro.

”Fiecare ţară poate face ceva, dacă există voinţă politică”, a subliniat ministrul ucrainean de Externe.

Kuleba a criticat ţări care ”găsesc scuze pentru a nu face nimic”, în contextul în care Kievul reproşează Germaniei, în ultimele săptămâni, refuzul de a-i furniza armament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.