Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, joi, discuţii cu ministrul francez al Apărării Florence Parly, fiind examinate securitatea pe flancul estic şi cooperarea franco-română în domeniul securităţii şi apărării, dezvoltarea noilor abordări strategice ale UE şi NATO, respectiv evoluţiile din Mali şi regiunea Sahelului, informează Guvernul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prim-ministrul Ciucă a exprimat aprecieri pentru decizia preşedintelui Franţei de creştere a prezenţei militare franceze în România, arătând că această consolidare a contribuţiei franceze la postura de descurajare şi apărare a NATO  pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre conferă şi mai multă substanţă Parteneriatului Strategic bilateral România-Franţa, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.
 
Premierul român a subliniat importanţa unităţii UE şi NATO în susţinerea principiilor care stau la baza actualei arhitecturi europene de securitate, fiind necesară descurajarea încălcării principiilor suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a statelor. 
 
Premierul a condamnat, în context, presiunile Federaţiei Ruse şi ameninţările la adresa Ucrainei şi a subliniat importanţa sprijinirii consolidării rezilienţei şi a acordării unei atenţii speciale cooperării cu partenerii estici.
 
„Ministrul francez al Apărării a abordat problemele cooperării tehnico-militare şi a perspectivelor programului de corvete al României. Doamna Florence Parly a informat despre echipa tehnică franceză sosită pentru a evalua punerea în aplicare a opţiunii preşedintelui Franţei de întărire cu trupe a flancului estic, care ar putea avea loc imediat ce decizia NATO va fi luată în acest sens. De altfel, Franţa asigură, începând cu 1 ianuarie, conducerea VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), a forţei de desfăşurare rapidă a NATO”, mai indică sursa citată.
 
Cu privire la situaţia din Mali, premierul Ciucă a  reamintit că România este pregătită să participe în cadrul Task Force Takuba, forţa operativă multinaţională pentru combaterea terorismului în regiunea de frontieră dintre Mali,  Niger şi Burkina Faso. Conform sursei menţionate, desfăşurarea personalului militar român urmează să fie coordonată cu Franţa şi alţi parteneri europeni participanţi la Task Force imediat ce autorizaţiile locale vor fi fost obţinute.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.