Un militar ucrainean, care a ucis în noaptea de miercuri spre joi, patru camarazi şi un civil, în centrul ţării şi a fugit cu arma, a fost arestat joi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia ucraneană l-a arestat pe fugar.

”Artem Riabcuk a fost arestat de agenţi de poliţie în regiunea Dnipropetrovsk”, în centrul Ucrainei, a anunţat într-o postare pe Facebook ministrul ucrainean de Interne Denîs Monastîrski.

”Un membru al Gărzii Naţionale ucrainene a tras focuri de armă cu o puşcă de atac (de tip) Kalaşnikov asupra paznicilor unei fabrici, iar apoi a fugit cu arma. Astfel, cinci persoane au fost ucise, iar alte cinci rănite”, anunţa anterior într-un comunicat Ministerul ucrainean de Interne.

Potrivit poliţiei ucranene, victimele sunt alţi patru militari dincadrul Gărzii Naţionale şi o femeie civilă.

Tragedia a avut loc către ora locală 3.40 (şi ora României), după ce atacatorul a primit arma pentru a face un tur de gardă într-o uzină a grupului Iujmaş, în oraşul Dnipro.

Această întreprindere produce rachete şi lansatoare spaţiale, dar şi rachete militare, vehicule şi unelte industriale şi agricole.

Autorităţile au difuzat o fotografie cu un tânăr în uniformă şi părul ras, prezentat drept Artemi Riabciuk, născut în 2001, originar din regiunea de coastă Odesa.

O operaţiune specială a fost lansată la Dnipro, un oraş stuat în centruţ Ucrainei, şi în regiunea din jur, cu scopul de a-l găsi.

Comandantul Gărzii Naţionale Nikolai Balan s-a dus la faţa locului.

”Motivele crimei nu sunt cunoscute încă”, potrivit Ministerului de Interne.

Atacuri armate în unităţi militare în fosta URSS sunt un fenomen recurent, adesea din cauza iniţierii, care a fost mult timp una dintre cele mai grave probleme în aceste ţări, mai ales în Rusia, însă situaţia s-a mai îmbunătăţit în ultimii ani.

Aceste iniţieri, uneori foarte violente, au fost şi cauza unor sinucideri.

În februarie 2018, patru militari ucraineni au fost uciţi de alţi doi membri ai armatei în estul ţării, care şi-au explicat fapta prin ”iniţiere”.

În Ucraina, fapte de acest fel au vizat veterani pe frontul de est, unde armata ucraineană luptă din 2014 împotriva unor separatişti proruşi susţinuţi de Rusia şi care au autoproclamat republici.

În 2021, poliţia ucraineană a arestat un veteran al acestu război în Donbas, aparent cu probleme psihologice, care ameninţa să detoneze o grenadă la intrarea în sediul Guvernului, la Kiev.

În general, incidentele armate au devenit mai frecvente în Ucraina, unde armament care provine din zona de conflict circulă mai liber în ţară.

În iulie 2020, o persoană cu probleme psihologice înarmată a luat ostatice 13 persoane într-un autobuz timp de 12 ore.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, un fost actor, a acceptat o cerere stranie a autorului luării de ostatici pentru a rezolva această crză. El a difuzat pe Facebook o înregstrare video în care recomanda un documentar despre rele tratamente la care sunt supuse animale.

Ucraina se află în prezent în centrul unei crize geopolitice ruso-occidentale.

Statele Unite acuză Rusia de faptul că vrea să invadeze Ucrana, în timp ce Moscova se declară ameninţată de ambiţiile NATO la frontierele sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.