Un acord în dosarul nuclear iranian şi în vederea eliberării a patru cerăţeni americani deţinuţi în Republica isloamică este ”posibil”, a estimat luni un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste dosare ”urmează căi diferite (...). Cu toate acestea, dacă cealaltă parte (Statele Unite) dau dovadă de hotărâre, este posibil să se ajungă la un acord fiabil şi durabil cu privire la cele două subiecte într-un timp foarte scurt”, a anunţat în conferinţa sa de presă săptămânală Said Khatibzadeh.

El răspunde astfel unor declaraţi ale emisarului special american pentru Iran Robert Malley potrivit cărora ar fi puţin probabil ca Washingtonul să ajungă la un acord cu Teheranul în dodarul nuclear iranian, atât timp cât patru americani sunt deţinuţi în continuare ostatici în Iran.

”Astfel, în tmp ce purtăm negocieri indirecte cu Iranul în dosarul nuclear, purtăm încă o dată indirect negocieri cu ei pentru a asigura eliberarea ostaticilor noştri”, a declarat duminică, la Viena, emisarul american.

Cei patru deţinuţi din Iran sunt omul de afaceri iraniano-american Siamak Namazi, în vârstă de 50 de ani, tatăl său, Bagher, în vârstă de 85 de ani, ecologistul Morad Tahbaz, în vârstă de 66 de ani şi omul de afaceri Emad Shargi, în vârstă de 57 de ani.

Said Khatibzadeh a evocat, de asemenea, situaţia unor cetăţeni iranieni deţinuţi în Statele Unite, subliniind că este vorba despre o ”problemă umanitară care figura deja pe agenda noastră înaintea negocierilor” în dosarul nuclear iranian.

Cu privire la aceste negocieri care se află în curs la Viena, purtătorul de cuvânt iranian a anunţat ”progrese care merg în direcţia bună”.

Însă ”rămân probleme importante în suspans”, care necesită decizii politice la Washington a adăugat el.

Aceste negocieri au fost reluate la sfârşitul lui noiembrie, în capitala Austriei, după o suspendare de cinci luni, între Iran şi ţările care sunt în continuare parte ale Acordului de la Viena din 2015 în doasarul nuclear iranian - Chiina, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Rusia.

Ele vizează o revenirea a Statelor Unte în cadrul Acordului, după ce au fost scoase din acesta în 2018 de către Donald Trump, care a resatabilit şi multiplicat sancţiunile impuse Iranului, dar şi o revenire a Teheranului la angajementele din care s-a retras ca măsură de retorsiune.

Acordul de la Viena din 2015 prevedea o ridicare parţială a sancţiunilor internaţionale impuse Republicii islamice în schimbul unei limitări puternice a programului nuclear iranian, plasat sub controlul strict al ONU, şi unor garanţii care dovdeau că nu încearcă să se doteze cu arma atomică, aşa cum a afirmat, de altfel, întotdeauna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.